Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23 °C
Az Bulutlu

Karma Yogaya göre Tamas ve Rajas Anlatımı.

13.01.2019
376
A+
A-
Karma Yogaya göre Tamas ve Rajas Anlatımı.

Karma Yogaya göre Tamas ve Rajas Anlatımı.

İnsanlığın amacı bilgidir. Bu Doğu felsefesinin en önemli ideasıdır.
İnsanın asıl amacı bilgidir. Sevinç, haz, mutluluk çabuk tüketiliyorlar ve bu sebepten insan hayatının amacı olamazlar. Dünyanın tüm olumsuzlukları insanın mutluluğu amaç olarak görmesinden kaynaklanıyor. İnsan geliştikçe ulaşmak istediği şeyin mutluluk değil, bilgi olduğunun farkına varıyor. O, anlıyor ki, mutluluk da, acı da onun en büyük öğretmenleridirler. İnsan iyiliğin ve kötülüğün de onu aynı şekilde eğittiğini öğreniyor. Mutluluk ve ıstırap onun Ruhunda izler bırakıyor ve bu izlerin özel karışımı kişinin karakterini yapılandırıyor.
İnsan karakterini yakından incelesek görürüz ki o kişinin isteklerinin ve meyillerinin birleşimidir-onun zihninin özelliğidir. Sevinç ve keder karakterin formalaşmasını sağlıyorlar, bazı zaman kederin katkısı daha fazla oluyor. Evet, acı mutluluktan daha iyi öğretmendir.
Biz bir insanın bir şeyleri öğrenmesinden bahsettiğimizde gerçekte onun sadece öğrendiği şeyi açığa çıkardığını, açtığını söyleyebiliriz. Kişi, gerçek bilginin hazinesi olan Ruhun perdelerini kaldırdığında öğrenmek istediği şeyi “açıyor”, su yüzüne çıkarıyor. Dış dünya bizi sadece bu bilgiye itiyor, bizi dürtüyor. Tüm bilgi bizim bilincimizde saklıdır. Bizim dünyaya verdiğimiz zihinsel ve fiziksel tepkilerin sonucunda bu bilgiler açılır.
Karma Sanskritçe “kri” –eylem anlamına geliyor. Biz hep Karma üretiyoruz: konuşuyoruz- karma, dinliyoruz-karma, geziyoruz-karma; zihinsel ve fiziksel yaptığımız her şey karmadır ve üzerimizde onun izlerini taşıyoruz.
İnsanın küçük davranışları toplamda önem kazanıyor. Büyük iş binlerce küçük işlerden oluşuyor. Birisinin karakterini öğrenmek istediğinizde onun büyük işlerine, kahramanca yaptıklarına bakmayacaksınız; Her kez hayatında bir kere kahraman olabilir. Onun küçük basit işleri nasıl yaptığını gözlemleyeceksiniz. Burada onun gerçek karakteri hakkında düşünce sahibi olabilirsiniz. İnsanı Evrenin tüm güçlerini üzerinde toplayan bir merkez olarak düşünün. Bu merkez Evrenden aldığı iyiliği ve kötülüğü, mutluluğu ve acıyı harmanlıyor ve değişik akımla dışa gönderiyor. Kişinin harmanladığı akım onun özelliklerini, isteklerini ve dürtülerini taşıyor ve dışa onun karakteri olarak yansıyor.
Santkhya öğretisine göre insanın doğası üç güçten oluşuyor: Rajas, Tamas ve Sattva.
Tamas- hareketsizlik ve karanlık demektir
Rajas- yaklaştıran ve uzaklaştıran eylem demektir
Sattva- bunların dengesidir.

Karma%2BYoga.
Karma Yoga

Karma Yogaya göre Tamas ve Rajas her insanda vardır. Tamas’ın tezahürü tembellik, pasiflik, ilgisizlik olunca Raja’nın yansıması aktiflik ve güçtür. Bazı insanlar tembel, donuk, hareketsiz olabiliyorlar, bazıları da enerji dolu ve aktifler. Sattva’da bu iki özelliğin birleşip dengelenmesini izliyoruz. Sattva’ya ulaşmış olan kişi dengeli, sakin, huzurlu ve gülcüdür.
Yoga yaşamın bu üç faktörüyle yakından ilişkilidir. Bu faktörleri anlayıp doğru kullanmak çalışma hayatında doğru yolu bulmaya yardımcı oluyor. Yoga diyor ki, manevi değerler duruma göre değişebiliyor. Sorumluluk, dürüstlük bile aşırıya kaçtığında insana zarar verebilir. Bu o demek değil ki, kötülüğe karşı gelmemek lazım, bazı durumlarda bu insanın direkt görevi olabiliyor. Burada Yoga bize öğrenmemiz gereken bir dersin altını çiziyor; Uç noktalar biri birine benzerler. Sesin titreşimleri çok alçak olduğunda biz onu duyamayız, aynen çok yüksek ses titreşimleri de algılamak zordur. Aynı durum ışık için de geçerlidir: biz hızlı ışık dalgalarını göremeyiz ve çok yavaş dalgaları da göremeyiz.
Karma Yogada zulme karşı gelmek ve ya gelmemek meselesinde de bu bakış açısı izleniliyor. Bazıları kötüyle savaşmazlar, ona karşı gelmezler, çünkü zayıflar, tembeller, isteseler bile bir şey yapamazlar. Başka birisi ise kötüye karşı gelecek güçte olduğunu biliyor, son darbeyi indireceğinden emindir, fakat bunu yapmıyor, hatta düşmanı affediyor.
Bu Karma Yoganın temel düşüncesidir. Karşı gelmemek ve affetmek kavramı. Fakat Karma Yoga affetmenin büyük gücün ifadesi olduğunu savunuyor. Yoga bu güce sahip olduğundan kötülüğe karşı gelmiyor, affediyor.
Fakat karma Yoga diyor ki, insan bu yüksek düzeye gelmeden önce kendi sorumluluğunu taşımalı ve kötülüğe karşı gelmelidir. İnsan çalışmalı, savaşmalı, problemleri kökünden haletmelidir.
Durağanlıktan, hareketsizlikten, ilgisizlikten uzak durmalı. Çalışmak, hareket etmek her zaman karşı gelmek ve savaşmak demektir.
Karma Yoga tekâmülün doğal yolunu bizlere gösteriyor; Tekâmül etmek için kabuğuna çekilip dünyadan uzaklaşmak gerekmez. İnsan kendi arzularını ve isteklerini yaşamalı, yaşayarak ve hissederek bunların önemsiz olduğunu anlayabilir. Duygu ve istekleri bastırarak huzura ve sakinliğe kimse kavuşamaz. Hissetmediği şeylerin uğruna kimse savaşamaz. Başkalarının idealarını hayatınızda uygulamak da yanlıştır. Aslanı zürafayla kıyaslayarak onun hakkında fikir oluşturmak yanlıştır. Aslan aslandır, zürafa de zürafadır. Farklılığın birliği Yaratılışın planıdır.
Her insanın kendi hayali olmalı ve onu gerçekleştirmelidir, başkalarının hayalini değil. Bu içsel gelişimin doğru yoludur.
İnsanlar çok farklılar ama insanlık temelinde birdir. Herkesin farklı amacı vardır ve kişi buna göre davranmalıdır. Her birey kendi makamında, yerinde büyüktür. Yoga felsefesinde sokağı süpüren temizlikçi yerinde bir kral kadar büyük ve kutsaldır. Kralı tahtından alıkoyun sokağı süpürsün, bakın ne halde olacaktır. Veya süpürgeci tahta çıksa bakın nasıl devleti yönetecektir.
Dünyevi hayattan uzaklaşmış insan burada yaşayandan daha yüksek olduğu sayılmaz. Bu dünyada yaşayıp Tanrıya hizmet etmek dünyevi hayattan uzaklaşıp özgür yaşamaktan çok daha zordur.

Karma Yoga her insanın kendi yerinde büyük ve önemli olduğunu savunuyor. Her kişi kendi sorumluluğunu yerine getirmeli, birisinin sorumluluğu başkasına ait olamaz.

Karma%2BYoga
Karma Yoga

Arkadaşlarınızla Paylaşın:
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.