Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 17 °C
Az Bulutlu

İklim krizi ciddi Şekilde insan sağlığına zarar veriyor

16.10.2019
371
A+
A-
İklim krizi ciddi Şekilde insan sağlığına zarar veriyor

ere
İklim krizi ciddi Şekilde insan sağlığına zarar veriyor
Ulusal akademiler, etkilerin hastalıkların yayılmasını ve daha kötü zihinsel sağlığı içerdiğini söylüyor.

27 ulusal bilim akademisinden uzmanlar tarafından hazırlanan bir raporda, küresel ısınmanın zaten insanların sağlığına ve gelecekte beklenen ciddi etkilere yol açtığı yaygın hasarını ortaya koydu.
Aşırı sıcaklıklar arttıkça, sıcak dalgaları ve taşkınları temizlemek, sivrisinek kaynaklı hastalıkları yaymaktan, zihinsel sağlığı kötüleştirmeye kadar ciddi dolaylı etkiler de ortaya çıkarmaktadır.
Avrupa Akademileri raporunun eş başkanlarından Prof. Sir Andrew Haines, “Şu anda meydana gelen etkiler var ve önümüzdeki yüzyıla kadar, iklim değişikliğinin sağlığa yönelik en ciddi tehditlerden biri olarak gösterilmesi gerekiyor” dedi. Bilim Danışma Konseyi (Easac).
‘Çok su altında çok fazla toprak’: aşırı su baskını, orta batıdaki bölgeleri boğuyor
Bununla birlikte, karbon emisyonlarını azaltma eyleminden büyük faydalar da bulunduğunu bildiren raporda, Avrupa’da her yıl 350 bin erken ölümün, özellikle de fosil yakıtların yanmasından kaynaklanan hava kirliliğinden kesilmesiyle sonuçlandığı tespit edildi. Raporda, “İklim değişikliğinin mevcut ve gelecekteki sağlık etkilerini ele almak için yapılan eylemin ekonomik yararlarının büyük olasılıkla olması muhtemel” dedi.
Dünya Sağlık Örgütü genel müdürü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Kasım ayında iklim bozulmasının zaten bir sağlık krizi olduğu konusunda uyardı. “İklim değişikliği konusundaki eylemleri geciktiremeyiz” dedi. “Artık bu sağlık acil durumuyla uyuyamıyoruz.” Aralık ayında bir WHO raporu, iklim kriziyle mücadele etmenin yılda en az bir milyon hayat kurtaracağını ve bunun harekete geçmesini zorunlu kıldığını söyledi.
Yeni Easeac raporu, Emir Avrupa’da İnsan Sağlığını Koruma İklim Eylem, sağlık üzerindeki küresel ısınma etkilerinin bilimsel kanıtları değerlendirdi. Isı dalgaları, su baskınları ve kuraklıklar gibi aşırı hava koşulları doğrudan kısa vadeli etkilere sahiptir ancak aynı zamanda uzun vadede insanları da etkiler. Raporda “Ruh sağlığı etkileri, travma sonrası stres bozukluğu, kaygı, madde kötüye kullanımı ve depresyon yer alıyor” dedi.
Bilim adamları aynı zamanda aşırı havanın gıda üretimi üzerindeki etkisiyle de ilgilendiler, önümüzdeki on yıl içinde Akdeniz bölgesinde başlıca mahsul veriminde% 5-25’lik bir kesim gösteren çalışmalar. Ancak raporda, et yemekten yapılan küçük kesintilerin bile karbon emisyonlarında önemli kesintilere ve bunun yanı sıra sağlığa yararlara yol açabileceği belirtildi.
Raporda, Avrupa’daki bulaşıcı hastalıkların yayılması, sıcaklıklar yükseldikçe ve dang humması geçiren sivrisineklerin ve Lyme hastalığına neden olan kenelerin yükselmesi beklenmektedir. Rapora göre, salmonella bakterileri daha ılık koşullarda büyüdüğü için gıda zehirlenmesi de artabilir. Daha sıcak koşullarda E coli’de antibiyotik direncini arttıran araştırmalar bile bulundu.
Londra Hijyen Okulu’ndaki çevresel değişim ve halk sağlığı profesörü Haines, “Dünya nüfusunun tamamını iklimdeki değişimlere maruz bırakıyoruz ve bu durum bir dereceye kadar bilinmeyen bölgelere taşınıyor olmamızdan açıkça bahsediyor” dedi.
“Binlerce yıl olmasa da, gelecek yüzlerce yıldır bu artan [sağlık] risklere maruz kalan gençleri ve gelecek kuşakları maruz bırakıyoruz” dedi. “Etkileri en aza indirmeye ve düşük karbonlu bir ekonomiye doğru ilerlemeye çalışmalıyız.
“İklim değişikliğinin bir sağlık sorunu olarak yeniden tanımlanmasının halkın ilgisini çekmesine yardımcı olabileceğini düşünüyoruz, çünkü çoğu insan yalnızca kendi sağlıkları ile ilgili değil, aynı zamanda en yakınlarının ve en sevdiklerinin ve onların soylarının sağlıklarıyla da ilgileniyor.
“Bunun halkı harekete geçirmenin ve endişeyi yapıcı bir şekilde artırmanın ve değişim momentumunu artırmanın bir yolu olduğunu düşünüyoruz.”
Küresel karbon emisyonları hala artıyor, ancak bilim insanları, sıcaklık artışlarını endüstriyel öncesi seviyelerin 1,5 dereceye kadar sınırlamak ve en kötü etkilerden kaçınmak için hızlı ve derin kesimlerin gerekli olduğunu söylüyor.

Okuokubil.com

Arkadaşlarınızla Paylaşın:
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.