Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23 °C
Az Bulutlu

Filiki Eterya Zelenskiy’nin Övdüğü Yunanlı Kanlı Örgüt Kimdir?

09.04.2022
1.163
A+
A-
Filiki Eterya Zelenskiy’nin Övdüğü Yunanlı Kanlı Örgüt Kimdir?

Filiki Eterya Zelenskiy’nin Övdüğü Yunanlı Kanlı Örgüt Kimdir?

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Yunan Parlamentosu’na yaptığı konuşmada tepki çeken açıklamalara imza attı. Osmanlı Devleti’ne isyan edip Mora ve Girit’te binlerce Türk’ü vahşice katleden eli kanlı vahşi Filiki Eterya örgütünü öven Zelenskiy, “Yunanistan ve Ukrayna arasında da bir Filiki Eterya kurulabilir” ifadelerini kullandı. Katliamları tarihe kazınan Filiki Eterya örgütünü öven sözlerin ardından Yunan Parlamentosu, Zelenskiy’i ayakta alkışladı.
Peki kimdir bu örgüt ve nasıl Kurulmuştur. Yabancı basın gözüyle incelemek istedim. Noktasını değiştirmeden paylaşıyorum.

Filiki Eteria (Φιλική Εταιρία) – veya Dostlar Cemiyeti – 14 Eylül 1814’te kurulmuştur ve 25 Mart 1821’de Osmanlı İmparatorluğu’na karşı Yunan Bağımsızlık Savaşı’na yol açan ayaklanmada çok önemli bir rol oynamıştır .
19. yüzyılın başlarında, neredeyse dört yüzyıla yakın Osmanlı yönetiminden sonra Yunanistan’ın kurtarılması ve yeni bir Yunan devletinin kurulması gerektiği fikri doğdu.
Ancak iki kamp vardı: Yunan devriminin veya savaşının zamanının “şimdi ve burada” olduğuna inananlar ve çok erken olduğuna inananlar.
1814’te, diasporadan üç Yunanlı, gelişen bir Yunan topluluğunun yaşadığı günümüz Ukrayna’sında Odessa’da bir araya geldi. Ülkeyi Osmanlılardan kurtarmak için bir Yunan devrimi başlatmak amacıyla gizli bir cemiyet kurdular.

Filiki Eterya Zelenskiy’nin Övdüğü Yunanlı Kanlı Örgüt Kimdir

Filiki Eterya Zelenskiy’nin Övdüğü Yunanlı Kanlı Örgüt Kimdir

Filiki Eteria’nın başlangıcı

Üç kurucu, Arta eyaletinden Nikolaos Skoufas, Patmos’tan Emmanuel Xanthos ve Yanya’dan Athanasios Tsakalov’du.
Grecian Delight Yunanistan’ı destekliyor. Kısa süre sonra Andritsaina’dan Panagiotis Anagnostopoulos örgüte katıldı.

Filiki Eteria, çoğunlukla Rusya’dan Fenerli Rumları, Yunanistan’dan yerel reisleri ve Sırpları işe aldı.
İlk seçkin üyelerinden ikisi , Rus İmparatorluk Süvari Birliği’nin bir prens ve yüksek rütbeli subayı olan Alexandros Ypsilantis ; Moldovalı lord Michael Soutzos ve modern Sırbistan’ın babası; ve Karadjordjeviç hanedanının kurucusu Karageorge Petroviç.

Theodoros Kolokotronis, Odysseas Androutsos, Dimitris Plapoutas ve Patras metropol piskoposu Germanos gibi Yunan Bağımsızlık Savaşı’nın gelecekteki liderleri de Filiki Eteria’ya katıldı.
1818’de Filiki Eteria Konstantinopolis’e taşındı. Yıl, kurucu üye Skoufas’ın ölümüyle kutlandı. Xanthos ve Tsakalov, gizli cemiyetin liderliğini devralacak önemli bir şahsiyet bulmaya çalıştılar.
Alexandros Ypsilantis lider oldu
Diğer iki kurucu üye, Alexandros Ypsilantis ile temasa geçti ve ona Nisan 1820’de devraldığı Filiki Eteria’nın liderliğini teklif etti.

Ypsilantis silahlı bir isyan için hazırlıklara başladı ve Kutsal Bando adını verdiği bir askeri birlik kurdu.
Başlangıçta devrimin Konstantinopolis’te başlatılması önerildi , ancak bu fikir Peloponnese lehine düştü.
Filiki Eteria, devrimin silah, mühimmat ve malzeme ihtiyaçlarını karşılamak için büyük miktarda paranın toplandığı bir para kutusu yarattı.

Hatta toplanan fonların suistimal edilmemesi için bir denetim sistemi bile kurdular.
Ypsilantis birçok eğitimsiz savaşçıyı işe alırken aynı zamanda diğer ülkelerde yaşayan Yunanlıları kurtuluş savaşına ellerinden gelen her şekilde katkıda bulunmaya çağırdı.
Ypsilantis, Helenizmin tüm merkezlerine ateşli mektuplar göndererek diaspora Yunanlılarının savaşa katılmalarını istedi.

Moldova’da başarısız olan Filiki Eteria isyanı; Mora ayaklanması için mesaj

Ekim 1820’de Ypsilantis, Moldova’nın Iasi kentinde Yunan devrimini başlatmaya karar verdi. Binlerce savaşçının katledilmesine yol açan feci bir hareketti.

Buna rağmen Filiki Eteria’nın devrimci tohumu ekildi ve Yunanlıların dudaklarında “Ya Özgürlük Ya Ölüm” sloganı oynamaya başladı. Özgürlük için ölümüne savaşmaya kararlıydılar.
24 Şubat 1821’de Ypsilantis, Filiki Eteria meslektaşlarına, savaşa başlamalarını veya silahlı mücadele için para ve malzeme göndererek katkıda bulunmalarını isteyen bir kehanet mektubu gönderdi: özgürlük ve mutluluk.”
Peygamberlik ilanı tarih tarafından doğrulandı. Filiki Eteria ayaklanmanın aracıydı ve bir ay sonra isyanı başlatan kahramanlara ilham verdi – gerçekten de “Özgürlük ya da Ölüm” idi.

Evet yabancı basın böyle yazarken hiç Türklere yaptıkları katliamdan bahsetmemektedirler.

Diğer Osmanlı Tarihi Bölümü İçin TIKLAYINIZ

Arkadaşlarınızla Paylaşın:
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.