Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21 °C
Açık

Rus Saldırısı Kiev’de Paniğe Neden Oldu

24.02.2022
1.242
A+
A-
Rus Saldırısı Kiev’de Paniğe Neden Oldu

Rus Saldırısı Kiev’de Paniğe Neden Oldu

Rusya’nın saldırısının ardından insanlar şehrin metro istasyonlarına sığınırken, Kiev çıkışlarına doğru uzun araba kuyrukları oluşuyor.

Ukrayna’nın başkenti Kiev’in kenarında patlama sesleri ve Rusya’nın ülkeyi kapsamlı bir şekilde işgal etmesiyle harekete geçen hava sirenleri , şehir sakinlerini paniğe ve güvenlik için kaçmaya sevk etti.

Yerel basına göre Perşembe sabahı, şehir merkezinden Kiev’in çeşitli çıkışlarına doğru uzun araba kuyrukları oluştu ve insanlar şehrin metro istasyonlarında ve diğer güvenli yerlerde saklandı.

Kiev’den bildiren Al Jazeera’dan Andrew Simmons, yerel saatle sabah 5’ten (03:00 GMT) hemen sonra kaldığı otelin “neredeyse patlama sesleriyle titriyor” olduğunu söyledi.

“Şehir merkezinde değillerdi. Uzaktaydılar. Gökyüzü turuncu ve kırmızıya dönüyordu ve 15 saniye sonra patlamayı duyacaksınız, bu yüzden başlangıçta biraz uzaktaydı. Sonra olay yaklaştı ve ülke çapında patlama haberlerini duyduk” dedi.

“İnsanlar başlangıçta sadece panikliyor ve bazı yerlerde saklanmak için koşuyorlardı ve cumhurbaşkanından Rusya’nın işgal ettiği haberi çıktı . ‘Lütfen sakin olun’ dedi.

dedi

Bazıları çanta ve valiz taşıyan insanlar Kiev’deki bir metro istasyonunda yürüyor [Daniel Leal/AFP]

Simmons ayrıca şu anda “şehrin merkezinde çok ürkütücü bir atmosfer var” dedi.

“Çünkü zırhlı sütunların bu yöne doğru gidip gitmediğinden emin değiliz,” diye ekledi.

Ukrayna’nın Korrespondent haber kaynağı, yerel saatle sabah 6’da (04:00 GMT) Kiev’in merkezinden Zhytomyr’e ve şehirden diğer çıkışlara doğru trafik sıkışıklığının oluştuğunu bildirdi.

Yerel yetkililer, Kiev sakinlerini evde kalmaya çağırıyor.

Kiev Şehir Devlet İdaresi resmi bir mesajında, “Kentin kritik altyapısının ve yaşam desteğinin işletilmesine dahil olmayan herkes evde kal ve sirenler açıldığında sığınağa gitmeye hazır olsun” dedi. Telgraf kanalı.

Ukrayna Gelecek Enstitüsü’nde uluslararası ilişkiler analisti Iliya Kusa, Kiev’den Al Jazeera’ya “insanların Kiev’den ayrıldığı gerçeğinin kısmen doğru olduğunu ancak bunun bir panik dalgası olmadığını” söyledi.

su an

İnsanlar, Kiev’de bir metro istasyonunun önünde akıllı telefonunu kullanan bavullu bir kadın olarak kucaklaşıyor [Daniel Leal/AFP]

“Şu anda bulunduğum Kiev’deki durum az çok istikrarlı. Panik yok, şu anda kritik bir sorun yok. Toplu taşıma her zamanki gibi çalışıyor. Aslında değişen tek şey, parlamentonun sıkıyönetim ilan etmesinden bu yana okullar, üniversiteler ve anaokullarının kapalı olduğu ve hastanelerin yüksek alarma geçtiğidir.

“Ancak birçok kişinin ATM’lerden para çekmeye çalıştığını fark ettim. Orada kuyruklar var ve bir grup insan hemen temel ürünleri stoklamak için mağazalara gitti. Bunun dışında her şey yolunda” dedi.

“Şehrin dışına çıkan ana yollarda trafik sıkışıklığı var. Şehirden kaçmak isteyenlerin sayısını tahmin edemiyorum… Ama tabii ki Kiev’den ayrılmak isteyenler de var.”

rusya

Ailesi Kiev’de bir metro istasyonuna sığınırken bir adam oğluna güven veriyor [Daniel Leal/AFP]

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Perşembe günü erken saatlerde Ukrayna’da tam kapsamlı bir askeri operasyon başlattığını duyurdu ve Ukrayna birliklerine silahlarını bırakmalarını söyledi ve müdahale eden tüm kuvvetlerin sonuçlarına katlanacağı konusunda uyardı.

Operasyonun Ukrayna’daki sivilleri korumak olduğunu iddia etti.

Rus ordusu, Ukrayna’nın hava savunması ve üslerinin tahrip edildiğini ve çok sayıda sivil havaalanının bombalandığını söyledi.

Doğu Ukrayna’daki ayrılıkçılar da birkaç kasabayı ele geçirdiklerini söylediler.

Tankların Rus işgali altındaki Kırım’dan ve Belarus sınırından geldiği görüldü. Ukrayna , hava kuvvetlerinin doğuda birkaç Rus uçağını düşürdüğünü söyledi.

Ukrayna medyasında Rus birliklerinin doğudaki liman kentleri Odesa ve Mariupol’a indiği yönünde haberler var.

son

Kiev’de bir sokakta bir deniz kabuğunun kalıntıları görülüyor [Sergei Supinsky/AFP]

Diğer Haber Bölümleri İçin TIKLAYINIZ

 

KAYNAK: EL CEZİRE

Arkadaşlarınızla Paylaşın:
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.