Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 15 °C
Az Bulutlu

İsa’nın Mucizesini Belirleyen Kayıp Kilise Bulundu (Kanayan Kadın) Bleeding Woman

16.11.2020
1.270
A+
A-
İsa’nın Mucizesini Belirleyen Kayıp Kilise Bulundu (Kanayan Kadın) Bleeding Woman

 

PgE9IaO
İsa’nın Mucizesini Belirleyen Kayıp Kilise Bulundu (Kanayan Kadın) Bleeding Woman

Araştırmacı, arkeologlar, Golan Tepeleri’nde uzun süredir kayıp olan Kilise ortaya çıkardılar. İsa Mesih za bunun İsa’nın mucizesini belirleyen kayıp kilise olduğuna inanıyorlar. Kilise manında Caesarea Philippi olarak bilinen antik Banias kentinde ortaya çıktı. İncil’deki en ünlü İsa mucizelerinden biri olan kanayan kadının yeri olduğu söyleniyor. Bulunan bu yer Hıristiyanlıktaki kilit olaylardan birinin gerçekleştiği yeri işaret ediyor deniliyor.
İlk Hıristiyan ibadethanesi, Golan’ın İsrail tarafından yönetilen bölümünde bulundu, ancak uluslararası topluluk, bölgedeki egemenliğini tanımıyor. İsrailli arkeologlar ilk kiliseyi bulduklarında antik Banias kentinde kazı yapıyorlardı. Bu 4 kalma inci yüzyıla ve adanmış bir antik tapınağı üzerine inşa edilmiştir Pan, çoban, cinsiyet ve doğa Yunan Tanrı. Pan’a adanmış yazıtlı bir sunak da ortaya çıkarıldı. Site, Hıristiyanlar tarafından yeniden tasarlanmış ve tapınağı bir kiliseye dönüştürmüşlerdi.
Banias’taki Erken Hıristiyan Kilisesi’nin Keşfi
Yıkık ve harabe Hıristiyan ibadet yeri eski bir yolun altında bulundu. Bir zamanlar içinde su kaynağı olan bir mağaranın ağzının yanında bulunmuştur. Kazının lideri, Hayfa Üniversitesi Prof. Adi Erlich, Aleteia’ya şunları söylüyor “Kazı yeri, eski çağlarda bir uçurum, bir mağara, pınarlar ve kazıların bir kısmının çöküşünden yaratılan bir terası birleştirmesi bakımından benzersizdir. Tapınağın inşa edildiği yer bir uçurum. “
58

Bir noktada, Hıristiyanlar siteyi devraldı ve o 4 ile Hıristiyanlığın merkezi haline geldi inci yüzyılda ve hatta 320 AD tarafından kendi piskopos vardı. Prof. Erlich, Aleteia’ya “orijinal Roma tapınak mimarisi yapısının Hıristiyanlaştırıldığını ve kiliseye dönüştürüldüğünü” söyledi. Muhtemelen hacılar tarafından kazınmış, grafiti olan MS 5. yüzyıl taş haçı da dahil olmak üzere bir dizi Hıristiyan buluntusu yapılmıştır.
Gerçekten Bu Bir İsa Mucizesinin Yeri Olabilir mi?
Erlich, Times of Israel’e “kilisenin, İsa’nın Petrus’la önemli etkileşimlerini anmak için inşa edildiğinin” mümkün olduğunu söylüyor. Yeni Ahit’teki Matta İncili’ne göre Aziz Petrus, İsa’yı burada Mesih olarak tanıdı. Buna yanıt olarak İsa, havarisine şöyle dedi: “Sen Peter’sın ve bu kayanın üzerine kilisemi inşa edeceğim,” Aleteia’ya göre. Petrus’un itirafı olarak bilinen bu an, erken Hıristiyan kilisesinin gelişiminde çok önemli kabul edilir.
Bununla birlikte, Banias veya Caesarea Philippi de Hıristiyanlar için önemlidir, çünkü İsa’nın en çok bilinen mucizelerinden biri olan kanayan kadının iyileşme yeridir. İncil’e göre kadın on iki yıldır kanıyordu ve kimse ona yardım edemiyordu. Kanaması nedeniyle kirli ve saf olmayan olarak kabul edilecek ve sonuç olarak dışlanacaktı. Çaresizlik içinde, bir İsa mucizesi umuduyla İsa’nın cüppesine dokundu. Mucizevi bir şekilde iyileşti ve kanaması durdu.
Kutsal Emanetler Sağlamak İçin Kırılan İsa Mucizesini Anma Heykeli
İsa’nın kanayan kadını iyileştirmesinin mucizesi Matta, Markos ve Luka İncillerinde anlatılır. Daily Mail dair raporlar Eusebios , önemli bir kilise tarihçisi, “kanama kadın iyileşti kez o Caesarea Philippi yaylar tarafından bir kilisede mucize anısına bir heykeli dikildi yazdı.” Birkaç kaynağa göre, heykel daha sonra onları kutsal emanetler olarak ödüllendiren Hıristiyanlar tarafından birçok parçaya ayrıldı.
Profesör Erlich, Daily Mail’de “ortaya çıkardığımız kilisenin mucize ile ilgili olan bu kilise olabileceğini öneriyoruz” dedi. Antik tapınağın tepesinde bulunan küçük kilisenin, kanayan kadın mucizesinin yeri için en iyi aday olduğuna inanıyor, çünkü muhtemelen bir anıt şapeldi. Bununla birlikte, 30 yıl kadar önce yakınlarda başka bir büyük kilise bulundu.
57


Kayıp Banias Şehri Neden Terk Edildi?
Keşif daha iyi tarihini anlamak için araştırmacılar yardımcı oluyor Banias muhtemelen almıştır, Pan . Neden terk edildiğinden kimse emin değil. Daily Mail şeklindeki sözleri Erlich alıntı “kilise ilk aşaması yaklaşık bir metre batan binanın yarısı, bir depremle sarsıldı.” Buna rağmen, yüzyıllarca kullanılmaya devam etti, ancak Erken Orta Çağ’da terk edildi. Bu muhtemelen Arapların Bizanslıların Yermuk Savaşı’ndan (MS 636) sonra bölgeden çıkarılması, Hıristiyanlıktaki düşüş ve İslam’ın gelişmesiyle ilgiliydi.
Antik kentteki kazılar tamamlandı. Aleteia , İsrail Doğa ve Parklar İdaresi’nden Dr. Iosi Bordowicz’in “buluntuların korunacağını ve gelecekteki hacılar için erişilebilir hale getirileceğini” söyledi. Ünlü bir şelalenin ve diğer birçok arkeolojik sit alanının yakınında bulunan kilisenin de turistik bir destinasyon haline gelmesi umuluyor.
Etiketler: Bleeding Woman, İsa’nın Mucizesini Belirleyen Kayıp Kilise Bulundu, Kanayan Kadın Kimdir

Arkadaşlarınızla Paylaşın:
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.