Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20 °C
Açık

Hindu Geleneğinde Brahma’nın 5 Başı ( Lord Brahma )

14.10.2020
1.395
A+
A-
Hindu Geleneğinde Brahma’nın 5 Başı ( Lord Brahma )

 

CTRqjFD
Hindu Geleneğinde Brahma’nın 5 Başı ( Lord Brahma )

Hindu Geleneğinde Brahma’nın 5 Başı ( Lord Brahma )

Efsaneler, Lord Brahma, Hinduizm’deki üç büyük tanrıdan biri olduğu söyleniyor. Brahma’nın tüm evrenin yaratıcısı olduğu söylenir. Koruyucu Shri Vishnu ve yok edici Lord Shiva, Brahma ile birlikte üçü de Trimurti’yi veya tanrıların Üçlüsünü oluşturuyor.
Hindu geleneği Brahma’nın başlangıçta beş başı olduğunu belirtir. Bununla birlikte, çeşitli efsaneler Shiva’nın Brahma’nın başlarından birini kestiğini çünkü Brahma’nın Shiva’nın tezahürü olan ışığın sonsuz Linga’sının sonlu kaynağını bulduğunu söyleyerek yalan söylediğini söyler. Onu bulamamıştı ama sadece en yüksek cennete gelmişti, Aşkın Shiva’ya değil.
Gelenek ayrıca, kalan dört Brahma başının Hinduizmin birçok yönünü temsil ettiğini belirtir. Dört baş, çok önemli Hindu kutsal yazıları olan dört Vedayı temsil ediyor. Söylendiğine göre, Brahma’nın dört başı, yalan söylediği için dört Veda’yı sonsuza dek okuyor. Bu dört baş, aynı zamanda, Hinduizmin, Yugaların dört bölümünü de temsil ediyor. Ayrıca Hindu toplumunun dört bölümünü, dört Varnayı temsil ediyorlar.
Brahma, Vedik tanrı Prajapati ile eş anlamlıdır, aynı zamanda Vedanatha (Vedas tanrısı), Gyaneshwara (Bilgi tanrısı), Chaturmukha (Dört Yüze sahip) Svayambhu (kendi kendine doğan) olarak bilinir ve Kama ve Hiranyagarbha ( kozmik yumurta).
Brahma Purana, sonsuz bir okyanus dışında hiçbir şeyin olmadığını anlatır. Buradan Hiranyagarbha adı verilen altın bir yumurta çıktı. Yumurta kırıldı ve içinde kendini yaratan Brahma var oldu (Swayambhu adını aldı). Sonra evreni, dünyayı ve diğer şeyleri yarattı. Ayrıca, yarattığı yaşamı doldurmak ve yaşatmak için insanlar yarattı.
Diğer birkaç Puranalar, onu Lord Vishnu’nun göbeğine bağlı bir nilüferden çıkmış olarak tanımlar. Diğer Puranalar onun Shiva’dan veya veçhelerinden doğduğunu ya da Hindu kutsal yazılarının çeşitli versiyonlarında yüce bir tanrı olduğunu öne sürer.
Kaynak: shivainstatribe ( Instagram )
Etiketler: Hindu Geleneğinde Brahma’nın 5 Başı nedir, Lord Brahma Kimdir, Vedanatha

Arkadaşlarınızla Paylaşın:
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.