Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21 °C
Açık

COVID-19 Hastaları Semptomatik İyileşmeden Sonra Bulaşıcı Olabilirler

11.09.2020
1.297
A+
A-
COVID-19 Hastaları Semptomatik İyileşmeden Sonra Bulaşıcı Olabilirler

6O5gkfS
COVID-19 Hastaları Semptomatik İyileşmeden Sonra Bulaşıcı Olabilirler

COVID-19 Hastaları Semptomatik İyileşmeden Sonra Bulaşıcı Olabilirler

Covıd-19 hastaları Semptomatik iyileşmeden sonra bulaşıcı olabiliyorlar  ve bunun için yapılan araştırmalarda, Araştırmacılar, hafif COVID-19 enfeksiyonu için tedavi gören 16 hastanın yarısının (ortalama yaş 35,5) semptomları ortadan kalktıktan sonra 8 gün boyunca koronavirüs olduğunu ortaya çıkarmışlardır. Hastalardan gün aşırı alınan boğaz sürüntü örnekleri toplandı ve analiz edildi. Koronavirüsten iyileştikten sonra taburcu edildiler ve negatif viral durum en az 2 ardışık PCR testi ile doğrulandı. [1]

Hastaların birincil semptomları ateş, öksürük, faringalji (farenks ağrısı) ve nefes darlığı (nefes almada zorluk) idi. Hastaları tedavi etmek için bir dizi ilaç kullanıldı. Enfeksiyondan semptom başlangıcına kadar geçen süre olan inkübasyon süresi, bir hasta hariç hepsinde 5 gündü. Semptom süresi ortalama 8 gün iken semptomlar bittikten sonra bulaşıcı kaldıkları süre 1-8 gün arasında değişmektedir. Hastalardan birinde tüberküloz ve ikisinde de COVID-19 enfeksiyonunun seyrinin zamanlaması üzerinde etkisi olmayan diyabet vardı.

Araştırmacılar, evde COVID-19 hafif solunum semptomlarından iyileşiyorsanız, diğer insanlara bulaşmayı önlemek için karantina süresinin 2 hafta daha uzatılmasını önermektedir. COVID-19 hastaları semptomatik iyileşmeden sonra bulaşıcı olabilir, bu nedenle yakın zamanda iyileşmiş veya asemptomatik hastalar semptomatik hastalar kadar dikkatli tedavi edilmelidir.

Çağımızın en kötü ve insan oğlunu en çok uğraştıran bir virüsle karşı karşıyayız. Eninde sonunda bu Covıd-19 virüsü hepimize bulaşacak. Ama bunun geç olası için elimizden gelen ve bizlere söylenen kuralları harfiyen uygulamamız gerekiyor.

En basit kurallardan olan hijyen, maske ve mesafe. Evet bu üçüne iyi dikkat edersek o kadar çok kendimizi korumuş oluruz.

Ellerimizi sık sık yıkayalım
Maskemizi hiç çıkartmayalım
Mesafe kuralına uyalım.

ellerimizi 20 saniye sabunla ovalayarak her bir iş yaptığımızda veya bir yerlere değdiğimizde yıkayalım.
maskemizi ev harici tüm yerlerde takalım.
Eş, dost, akraba, arkadaş, müşteri ve kim olursa olsun fazla yanına yaklaşmadan mesafemizi koruyalım ve kimsenin elinden bir şeyler alıp yemeyelim. COVID-19 bizden akıllı değil yenebiliriz.

Etiketler: COVID-19, COVID-19 Nedir, COVID-19 hastaları tekrar hasta olurmu, COVID-19 el yıkama,

Arkadaşlarınızla Paylaşın:
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.