Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 24 °C
Hafif Yağmurlu

Narkolepsi Nedir – Semptomları Nelerdir?

12.08.2020
1.263
A+
A-
Narkolepsi Nedir – Semptomları Nelerdir?

zkm0vDa
Narkolepsi Nedir – Semptomları Nelerdir?

Narkolepsi Nedir – Semptomları Nelerdir?

Narkolepsi, aşırı uykululuk, uyku felci, halüsinasyonlar görme ve bazı durumlarda katapleksi epizodları (genellikle kahkaha gibi güçlü bir duygu tarafından tetiklenen kısmi veya tamamen kas kontrolü, zayıflaması ve  kaybı) ile karakterize bir uyku bozukluğudur. Yürürken dahi uyuklamak ve rüya görmek en tehlikeli ataklarıdır.

Narkolepsi erkeklerde ve kadınlarda eşit olarak görülür ve yaklaşık 2.010 kişiden 1’ini etkilediği tahminedilmektedir. Semptomlar çocuklukta veya ergenlikte ortaya çıkar, ancak birçok insan doğru bir tanı konmadan önce yıllarca narkolepsi semptomları yaşar.

Narkolepsili kişiler gün içinde kendilerini çok uykulu hissederler ve normal aktiviteleri sırasında istem dışı uykuya dalabilirler. Narkolepside, uyanıklık ve uykuda olma arasındaki normal sınır bulanıktır, bu nedenle kişi uyanıkken uyku özellikleri ortaya çıkabilir. Örneğin, katapleksi, uyanma saatlerinde meydana gelen REM uykusunun kas felcidir. Çenenin gevşemesine veya kolların, bacakların veya gövdenin zayıflamasına yol açan ani kas tonusu kaybına neden olur.

Narkolepsi hastaları, uykuya dalarken veya uyanırken rüya gibi halüsinasyonlar ve felçlerin yanı sıra bozulmuş gece uykusu ve canlı kabuslar yaşarlar.

Katapleksi ile narkolepsi, beyindeki hipokretin adı verilen bir kimyasalın kaybından kaynaklanır. Hipokretin, beyindeki uyarı sistemlerine etki ederek bizi uyanık tutar ve uykuya dalma döngülerini düzenler.

Narkolepside, hipotalamus denilen bölgede bulunan hipokretin üreten hücre kümesi hasar görür veya tamamen yok edilir. Hipokretin olmadan, kişi uyanık kalmakta güçlük çeker ve ayrıca normal uyku-uyanma döngülerinde aksaklıklar yaşar.

Şu anda narkolepsinin tedavisi yoktur, ancak ilaçlar ve davranışsal tedaviler insanlar için semptomları iyileştirebilir, böylece normal, üretken yaşamlar sürdürebilirler.

Narkolepsi, fizik muayene, tıbbi öykü alma ve uyku çalışmaları yapılarak teşhis edilebilir. Narkolepsiniz varsa, en etkili tedavi genellikle ilaçların  ve davranış değişikliklerinin bir kombinasyonudur . Narkolepsi teşhisi konan kişiler, eğitim ağları ve destek grupları aracılığıyla danışmanlık almalıdırlar.

Narkolepsi teşhisi koymak ve semptomları yönetmek çok zor olabilir ve bozukluk genel halk tarafından iyi anlaşılamaz. En iyi uygulamaları öğrenmeye ve bozukluğu olan diğer kişiler aracılığıyla desteğe erişmeye yardımcı olur. Sevgiyle kalın.

Etiketler: Narkolepsi Nedir, Semptomları Nelerdir, Uyku, Halüsinasyon

Arkadaşlarınızla Paylaşın:
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.