Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 14 °C
Hafif Yağmurlu

Romatizmal semptomları Romatizmal ağrı ve fusiform şişlik

01.05.2020
1.340
A+
A-
Romatizmal semptomları Romatizmal ağrı ve fusiform şişlik

33 min
Romatizmal semptomları Romatizmal ağrı ve fusiform şişlik

Romatizmal semptomları Romatizmal ağrı ve fusiform şişlik

Romatoid artritte çeşitli eklem semptomları ortaya çıkar, ancak erken aşamalarda “sertlik” ve “şişme” fark edilir ve yavaş yavaş “ağrı” ve “deformasyon” meydana gelir.

Sabah Kontrolü

Sabah kalkarken ortaya çıkan tipik bir erken semptomdur,ancak sadece sabahları değil, aynı zamanda şekerlemeden sonra da ortaya çıkar.

Bunun, sıvının toplanmasına ve şişmesine neden olan iltihaptan kaynaklandığı düşünülürken, eklem sıvısı iltihap nedeniyle bozulur ve viskozitesini kaybeder. Ayrıca bir teori var.

Sıvılar hareket ettikçe hareket eder ve sertlik kaybolur, ancak kötüleştiğinde yarım gün hatta tüm gün sürebilir.

İğ şeklinde romatoid şişlik

Her şeyden önce, “şişme” genellikle parmak eklemlerinde görülür. Parmak ucundan ikincisi olan ikinci eklem ve taban olan üçüncü eklem şişmiş ve şişkin olup, konik, tuhaf bir şekle (fusiform şişlik) neden olur.

Şişen kısım ısı nedeniyle kırmızımsı olur ve dokunduğunda kauçuk gibi esnekliğe sahiptir.

Bu şişme sadece parmaklarda değil, aynı zamanda bilek ve ayak parmakları gibi küçük eklemlerde de başlar.

Karakteristik özelliği, ayak bilekleri, dizler, dirsekler, omuzlar ve kalça eklemleri gibi uzuvların büyük eklemlerinin bile sonunda çıkmasıdır.

Yavaş ilerleyen romatizmal ağrı

Romatoid artrit bir “ağrı” hastalığıdır, ancak erken evrelerde hala daha az ağrılı olabilir.

Şişen bölgeyi iterseniz, hareket ettirdiğinizde ağrı (hassasiyet) veya ağrı (hareket ağrısı) hissedersiniz.

Bununla birlikte, tıbbi durum ilerledikçe, hareketsiz kalsanız bile, ağrı hissedersiniz (spontan ağrı).

Bu ağrılara sinovyumda meydana gelen iltihap neden olur, ancak kemik yıkımı ilerlediğinde, iltihaplanmayan ağrı da meydana gelir ve ciddi hasar görmüş eklemlerin etrafındaki kasların ve dokuların kan akışı zayıftır. Ağrıya (iskemik ağrı), kemiklerin zayıflamasına neden olan ağrı (mekanik ağrı), ağrı ve uyuşukluğa (sinir nöropatisi) neden olmak Olacak

Deforme eklem deformasyonu
Mafsal basit bir yapıya sahip olduğundan, şişlik devam ederse, kemik kayacak ve deforme olacaktır.

Özellikle parmakların deformasyonu (ulnar sapma ve kuğu boynu deformasyonu gibi) bir bakışta romatoid artrit olarak tanınabilen benzersiz bir şekle sahiptir.

Ayrıca, ayağın kolayca deforme olduğu yerlerde, halluks valgus, malleus (başparmak bükülme ve yüzdürme dışında 4 parmak), üst üste binen parmaklar (parmaklar üst üste biniyor), güçlü ağrıya sahip ahtapot, vb görünecektir.

Romatizma belirtileri 

Romatoid artrit, ne kadar hızlı tespit ederseniz ve tedaviye o kadar erken başlarsanız o kadar iyidir. Erken aşamada, “şişme” ve “sertlik” ağrıdan daha belirgindir ve mesele bir hafta veya daha uzun süre devam etmektir. Romatoid artritin dört semptomdan biri olduğundan şüpheleniliyor.

Sabah kalktığımda 15 dakikadan fazla sert bir eklemim var ve bu tür bir durum bir haftadan fazla devam ediyor.
Tüm vücuttaki üç veya daha fazla eklem şişti ve durum bir haftadan fazla devam ediyor
Ayak parmaklarının tabanındaki ikinci, üçüncü parmak, bilek, ayak bileği ve eklem şişmesi eklemleri bir haftadan fazla devam eder
Sol ve sağ eklemlerde şişme, 1 haftadan fazla devam

Romatoid semptomlar derhal eklem deformitesine neden olmaz
Eklem, kemikler arasındaki eklemdir. Serbestçe hareket edebilmemiz için eklemlerimizin düzgün hareket etmesi gerekir.

Romatoid artrit, bu eklemde virüs veya bakteri ile enfekte olmasa bile iltihaplanmaya neden olan bir hastalıktır. Enflamasyon uzun süre devam ederse, eklemin deforme olması veya hareketsiz hale gelmesi riski vardır.

Bununla birlikte, bu noktaya ulaşmadan önce, her zaman eklem ağrısı, şişme ve sertlik gibi semptomlar yaşayacaksınız. Romatoid artrit, erken teşhis ve tedavi ile mümkün olan en kısa sürede harekete geçmek önemlidir.

Herhangi bir anormallik hissederseniz, romatoid artritiniz olup olmadığını görmek için mümkün olan en kısa zamanda bir doktora görünün.

Etiketler: Romatoid, Romatizma, Şişlik, Enflamasyon, fusiform, Eklem, Romatizma belirtileri

Arkadaşlarınızla Paylaşın:
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.