Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23 °C
Az Bulutlu

Yahudiler Neden Mezarların Üzerine Taş Yerleştirir?

27.03.2020
2.360
A+
A-
Yahudiler Neden Mezarların Üzerine Taş Yerleştirir?

a58067a3 fcc9 45b6 ae68 1e231bae7517
Yahudiler Neden Mezarların Üzerine Taş Yerleştirir?

Yahudiler Neden Mezarların Üzerine Taş Yerleştirir?

Yahudi geleneğine göre güçlü bir şekilde kremasyon önleme olsa da, birçok Yahudi bunu cenaze törenine göre seçebilir ve birçok Yahudi cenaze evi ve din adamları cenazeye ve sonuçlarına bakılmaksızın yardımcı olurlar.
Yahudilerin bir mezara taş veya çakıl bırakma gelenekleri eski kökenlere dayanır olsa da belirsizliğini de koruyor. Bu bir emir olmaktan çok bir gelenek olarak kabul edilmiş ve zaman içinde bu uygulama için birçok yorum önerilmiş.

Kudüs’teki Tapınak dönemlerinde Yahudi rahipler ( kohanim ), bir cesedi çok derine gömüyorlardı beklide bu mezar zamanla kayboluyordu şimdilerde yahudiler bu mezarlarının kaybolmaması için kayalarla işaretlemeye başladılar.
Bir kişi öldükten sonra ruhunun gömüldüğü mezarda bir süre daha yaşamaya devam ettiğinden bahseder.
Mezarlara taş koymak, bazı insanların rahatlatıcı bulduğu bu dünyada ruhu aşağı tutar. Başka bir ilgili yorum, taşların şeytanların ve golemlerin mezarlara girmesini engellediğini göstermektedir.
Çiçekler, güzel olsalar da, sonunda ölecekler. Bir taş ölmeyecek ve hafızanın ve mirasın kalıcılığını sembolize edebilir.

New York Yahudi Şifa Merkezi’nin haham müdürü Haham Simkha Weintraub başka bir geleneksel yorum dan bahseder:
“İbranice ‘çakıl taşı’ sözcüğü tz’ror – ve bu İbranice kelimesi aynı zamanda ‘bağ’ anlamına da geliyor. Anıt El Maleh Rahamim namazını dua ettiğimizde (ve diğer zamanlarda) ölen kişinin ‘yaşam bağına bağlı’ olmasını isteriz – tz’ror haHayyim . Taşı yerleştirerek orada olduğumuzu ve bireyin hafızasının içimizde ve içimizde yaşamaya devam ettiğini gösteriyoruz. ”

Birçok kişi, sevdiği birisinin mezarına koyacağı taşı seçerken çok özen gösterir. Ölenler için önemli bir yerden bir taş, ölen kişinin özellikle kaçırıldığı bir olayda seçilen bir taş veya sadece ilginç veya çekici bir kaya olabilir. Burada yerine getirilmesi gereken bir emir olmadığı için, bir mezara taş yerleştirmek kendi ritüelinizi yaratmanız ya da sizin için en anlamlı hissettiğiniz şekilde bir şeyler yapmanız için bir fırsattır.

Etiketler: Yahudi, Yahudi mezarlığı, Yahudiler neden Mezarlara taş koyar

Arkadaşlarınızla Paylaşın:
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.