Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23 °C
Az Bulutlu

Korkularımız Zaman İçinde Geçermi?

06.03.2020
578
A+
A-
Korkularımız Zaman İçinde Geçermi?

2222222
Korkularımız Zaman İçinde Geçermi?

Korkularımız Zaman İçinde Geçermi?

Geceleri karanlık çöktüğünde yalnızsan ve için ürperiyor etrafı pür dikkat izliyorsan, nefes alıp vermen hızlanıyor, kalbin çarpıyor ve kasların geriliyorsa işte korkun başladı demektir.
Neden karanlık çöktüğünde korkarsın ve neden hayatın tehlikedeymiş gibi tepkiler verirsin. Gerçekten, hiç bir tehlike yoktu. Böyle yoğun bir tepkiye neden olan ne oldu? Korku tam olarak nedir? Bu yazımda, korkunun psikolojik ve fiziksel özelliklerini anlatacağım, bir korku sorusunun yanıtına neyin neden olduğunu belki beraber burada bu korkuyu yenmenin yollarını da beraber bulacağız.
Korku nedir?
Bence korkularımız yada korku bir zincirleme reaksiyon olduğunu beyinde bir yarışa yol açan kimyasalların serbest bırakılması ile stresli uyarıcı ve uçları ile başlar kalbi ve buna bağlı olarak ta solunumun hızlanması, enerjik kaslarını da savaş ya da kaç tepkisi olarak bilinen diğer şeylerin aniden çıkması olabilir.
İnsan beyni çok karmaşık bir organdır. 105 milyardan fazla sinir hücresi , hissettiğimiz, düşündüğümüz ve yaptığımız her şeyin başlangıç noktası olan karmaşık bir iletişim ağı içerir. Bu iletişimin bazıları bilinçli düşünce ve eyleme neden olurken, diğerleri otonomik yanıtlar üretir. Korku tepkisi neredeyse tamamen otonom: Bunu bilinçli olarak tetiklemiyoruz, hatta yoluna girene kadar neler olduğunu bilemiyoruz.

Beyindeki hücreler sürekli olarak bilgi aktardığı ve yanıtları tetiklediği için, beynin en azından çevresel olarak korkuyla ilgili düzinelerce alanı vardır. Ancak araştırmalar, beynin belirli bölümlerinin süreçte merkezi rol oynadığını keşfetti:

Talamus – gelen duyusal verilerin nereye gönderileceğine karar verir ( gözler , kulaklar, ağız, cilt)
Duyusal korteks – duyusal verileri yorumlar
Hipokampus – bilinçli anıları depolar ve alır; bağlam oluşturmak için uyaran kümelerini işler
Amygdala – duyguları çözer; olası tehdidi belirler; mağaza korku anıları
Hipotalamus – “dövüş ya da kaç” tepkisini aktive eder
Korku yaratma süreci korkutucu bir uyaranla başlar ve savaş ya da kaç tepkisiyle sona ererse de bazı insanlar savaşmaktan kaçınıp kaçma yollarını seçerler. Ancak sürecin başlangıcı ve bitişi arasında en az iki yol vardır.

Korku yaratma süreci beyinde gerçekleşir ve tamamen bilinçsizdir. Korku tepkisinde iki yol vardır.
Birincisi düşük yol hızlı ve dağınıkken, ikincisi ise yüksek yol daha fazla zaman alır ve olayların daha kesin bir yorumunu sunar. Her iki süreç de aynı anda gerçekleşiyor aslında.

Alçak yolun arkasındaki fikir “hiç şansın olmaması” dır. Evinizin kapısı aniden çarpıyorsa, rüzgar olabilir. İçeri girmeye çalışan bir hırsız da olabilir. Bir hırsızın olduğunu varsaymak ve arkasından bunun rüzgar olduğu ortaya çıkması, rüzgar olduğunu varsaymak ve bununda bir hırsız olduğunu ortaya çıkarmaktan çok daha az tehlikelidir. Alçak yol önce vuruyor ve daha sonra sorular soruyor. Süreç şöyle ilerler:

77
Beyin

Kapının aniden çarpması uyarıcıdır. Sesi duyar ve hareketi görür görmez beyniniz bu duyusal verileri talamusa gönderir. Bu noktada, talamus aldığı sinyallerin bir tehlike işareti olup olmadığını bilmez, ancak olabileceğinden bilgileri amigdalaya iletir. Amigdala sinirsel uyarıları alır ve sizi korumak için harekete geçer: Hipotalamusa, gördüğünüz ve duyduğunuz şey davetsiz bir kişi olursa hayatınızı kurtarabilecek savaş veya uçuş tepkisini başlatmasını söyler.

Yüksek yol çok daha düşünceli. Düşük yol her durumda korku tepkisini başlatırken, yüksek yol tüm seçenekleri düşünüyor. Bu bir hırsız mı yoksa rüzgar mı? Uzun süreç şöyle ilerler:

Gözlerin ve kulakların Kapının sesini ve hareketini algılarlar, bu bilgiyi talamusa iletirler. Talamus, bu bilgiyi anlam için yorumlandığı duyusal kortekse gönderir. Duyusal korteks, verilerin birden fazla olası yorumunun olduğunu belirler ve bağlam oluşturmak için hipokampusa iletir. Hipokampus “Daha önce bu özel uyaranı gördüm mü? Öyleyse, o zaman ne anlama geldi?” Hipokampus, dalların bir pencereye dokunması, boğuk bir uluyan ses ve dışarıda uçan veranda mobilyalarının sesi gibi yüksek yoldan geçirilen diğer verileri alabilir. Bu diğer bilgileri dikkate alarak, hipokampus, kapı hareketinin büyük olasılıkla rüzgarın sonucu olduğunu belirler. Amigdalaya hiçbir tehlike olmadığını bildirir ve amigdala da hipotalamusa savaş veya uçuş tepkisini kapatmasını söyler.

Kapı ile ilgili duyusal veriler – uyaran – her iki yolu da aynı anda takip etmektedir. Ancak yüksek yol alçak yoldan daha uzun sürer. Bu yüzden sakinleşmeden bir ya da iki endişeniz olur.

Hangi yoldan bahsettiğimizden bağımsız olarak, tüm yollar hipotalamusa yol açar. Beynin bu kısmı, savaş ya da kaç tepkisi adı verilen eski hayatta kalma reaksiyonunu kontrol eder. Aslında korkuyu yenmek yine bizim kendi irademize bağlıdır ve bu korkuyu yenmek içinde korkunun üzerine gitmek ve onu yenmek sağlığımız açısından da önemlidir.
Korkuyu bahsettik beynimizi bahsettik zayıf iradeyi bahsettik şimdi zaman bu korkularımızı yenme zamanı.
okuokubil.com

Etiketler: korku, korkularımız, talamus, Amigdala, beyin, Korkularımız Zaman İçinde Geçermi

Arkadaşlarınızla Paylaşın:
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.