Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20 °C
Açık

Babamın Kolonya Kültürünü Koronavirüs Çıkınca Anladım!

16.03.2020
592
A+
A-
Babamın Kolonya Kültürünü Koronavirüs Çıkınca Anladım!

 

22
Babamın Kolonya Kültürünü Koronavirüs Çıkınca Anladım!

 

Babamın Kolonya Kültürünü Koronavirüs Çıkınca Anladım!

Blog sayfamda anılarımı yazmanın gururunu yaşarken her gün karşıma çıkan olaylarda eskiye dönerek yaşadıklarımı hatırlıyorum. Anlatacağım bu olayı sanırım sizler de okudukça hatırlayacaksınız.
 
Eskiden bir kültürümüz varmış ama biz bunu unutmuşuz daha doğrusu bize bunları unutturmuşlar.
İşte unutulan kültürlerden bir tanesi bugünlerde yaşadığımız tüm dünyayı etkisi altına alan ve bazı ülkelerde karantinanın uygulandığı, bir günde yüzlerce kişinin bu çağın virüsü nedeni ile hayatını kaybettiği ortamda ‘’KOLONYA’’ evet kolonya misafirliğe gittiğimizde veya misafir geldiğinde hemen ilk işimiz evdeki kolonya şişesini alıp evde kim var kim yok herkesin ellerine dökmek olurdu. 
 
Ele dökülen kolonyayı önce elimizde ovuşturup sonrasında yüzümüze sürerdik. Yüzümüz hafifçe yanardı kolonyanın etkisinden, meğerse ta o zamanlar biz eve gelen herkesi dezenfekte ediyormuşuz. Rahmetli babam, limon kolonyasını çok sever bize kolonyayı hiç ihmal etmeyin ‘’sık sık elerlinize dökün’’ derdi. Evde çok kolonya tüketirdik, bittikçe limon kolonyası doldururduk. Evet doldururduk o zamanlar raflarda böyle kolonya şişeleri yoktu. 
 
Bir bakkalımız vardı renkli kavanozlu üstünde ölçekleri olan ve birde plastik pompası olan yuvarlak kavanoz, O amcanın yüzünü hala unutamam gözlükleri burnunun yarısına kadar inik, şirin bir insandı. Kolonyamız bittikçe şişemizi getirir burada doldurturduk. O şişeye kolonya doldururken amcanın eliyle pompayı sıkıp bırakması ile kolonya önce ölçeğe dolar sonrasında düğmesini çevirince şişeye akardı. Ne günlerdi o zamanlar her şeyin bir tadı tuzu vardı ama şimdi… inanın çocukluk yıllarımı arıyorum. 
 
Babam çok iyi bir usta, ayriyeten kimyacı ve bir o kadar da merhametli bir insandı. 
Temizliğe çok dikkat eder, hijyene önem verirdi. Şimdi rahmetle anıyorum meğer o kadar çok haklıymış ki 2020 yılında koronavirüs ile birlikte yeniden kültürümüzü evlerimize getirmiş olduk. Ama bir şeyden korkuyorum bu kültürü hatırlamak değil de can korkusu sanırım… Hele bazı insanlar sanki bu dünyada sadece bunlar yaşıyor marketleri talan ettiler kolonya bırakmadılar görende bunları çok titiz ve temiz sanacak aksine kendini bilmez bencil insanlar bunlar… Neyin korkusudur bu anlamadım makarnayı 20 tl den satın alacak kadar gözleri dönmüş, bu insanlar çevrelerine sadece korku salıyorlar. Panik havası yaratıyorlar sadece bunu biliyorum. Allah yar ve yardımcımız olsun.

okuokubil.com

Etiketler: Koronavirüs, Kolonya, Kültür, Gelenek, Aile, Ölçek, Babamın Kolonya Kültürünü Koronavirüs Çıkınca Anladım

Arkadaşlarınızla Paylaşın:
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 2 YORUM
  1. esinnn dedi ki:

    ahhhh ahhhh aynı anılarım aklıma geldi evet bilmeden ne çok şey yapıyomuşuz meger anılarıma tercüman oldunuz. elinize saglık .

    1. Okuokubil dedi ki:

      Teşekkür ederim