Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 13 °C
Yağmurlu

Gıda ve Su Bazlı İshal Hastalığı

16.10.2019
451
A+
A-
Gıda ve Su Bazlı İshal Hastalığı

55
Gıda ve Su Bazlı İshal Hastalığı
İshalli hastalık gelişmekte olan ülkelerde önemli bir halk sağlığı sorunudur ve bazı ülkelerde genel olarak artmamakla birlikte, sürekli bir endişe olmaya devam etmektedir. Suda ve yiyeceklerde çeşitli patojenlere maruz kalmak ishal hastalığına neden olur. Hava ve su sıcaklıkları, yağış şekilleri, aşırı yağış olayları ve mevsimsel değişimlerin hastalık bulaşmasını etkilediği bilinmektedir. Yine bazı ülkelerdeki çocuklar ve yaşlılar ciddi sonuçlara karşı en savunmasızdır ve yetersiz ya da arıtılmamış yeraltı sularına maruz kalanlar en çok etkilenenler arasında olacaktır.
Genel olarak, salmonelloz ve campylobacteriosis gibi ishalli hastalıklar, sıcaklıklar yüksek olduğunda, desenler yer ve patojen olarak farklılık gösterse de daha yaygındır. Hem normalde yüksek hem de düşük yağışla birlikte ishalli hastalıkların da daha sık meydana geldiği bulunmuştur. Genellikle hızlı kar erimesi ve su arıtımındaki değişikliklerden önce gelen dere akış hızlarındaki sporadik artışların da salgınlardan önce geldiği gösterilmiştir. Son zamanlarda meydana gelen yağışların büyüklüğündeki (önceki 24 saat içinde) ve göl sıcaklığındaki değişikliklerden kaynaklanan su kaynaklı hastalık ve sahil kapanma risklerinin, iklim değişikliğinin bir sonucu olarak Büyük Göller bölgesinde artması beklenmektedir.
Genel olarak ele alırsak içme sularındaki kontrolsüzlük, meyve ve sebzelerin yeteri kadar yıkanmaması, yaz aylarında çabuk bozulan gıdaların tüketilmesi ishal durumlarını artırmaktadır. Ne kadar çok kontrol edilsede bir ürünü alırken ilk üretim tarihi ve son tüketim tarihine mutlaka bakılması gerekiyor. 

okuokubil.com

Arkadaşlarınızla Paylaşın:
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.