Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23 °C
Az Bulutlu

Çocuklarda Grip Önlenmesi ve Tedbirleri

17.10.2019
453
A+
A-
Çocuklarda Grip Önlenmesi ve Tedbirleri

Ekran%2BAl%25C4%25B1nt%25C4%25B1s%25C4%25B1
Her yıl çocuklar için grip enfeksiyonu dünya çapında önemli bir sorundur. Yetişkinler influenza ile ilişkili en yüksek mortaliteye sahip olsalar da, çocuklar önemli oranda morbidite yaşarlar. Her yıl, influenza atak oranları (yani, her yıl influenza ile enfekte olmuş kişilerin yüzdesi), çocuklar arasında (yani 18 yaş) diğer tüm yaş gruplarına göre daha yüksektir. Her yıl, influenza ( Grip ) hastalığına yakalanan çocuklar, okullarından geri kalmaktadır. Hasta iken ebeveynler ve diğer bakıcılar için kaybolan çalışma günleri  ve aşırı sağlık masrafları (antibiyotikler, doktor ziyaretleri ve hastaneye yatışlar) ile sonuçlanmaktadır.

 Grip ayrıca otitis media, zatürree ve nadir durumlarda ölüm gibi komplikasyonlara yol açabilir. Sadece altta yatan kronik tıbbi rahatsızlıkları olan çocuklarda değil, aynı zamanda sağlıklı olanlarda. 2003–2004 yıllarında, Avrupa’da  gripten ölen 349 çocuğun% 67’si daha önce sağlıklıydı. 2003–2005 yılları arasında Kaliforniya’daki pediatrik influenza ölümlerinin% 51’i ve yoğun bakım ünitesinin% 40’ı sağlıklı çocuklarda meydana gelmiştir. Ek olarak, çocuklar birbirleriyle ve aile üyeleriyle sık temas halinde olduklarından, influenza enfeksiyonuna erişkinlerden daha duyarlı olduklarından ve daha uzun süreler boyunca daha fazla miktarda virüs bulaştırabildiklerinden bir popülasyondaki anahtar yayıcılar olabilirler. Aslında, bir evde meydana gelen grip salgını o evde bir çocuğun olmasından kaynaklanır.

Bu nedenle, çocuklar arasında daha iyi influenza kontrolü genel popülasyona fayda sağlayabilir. Sağlıklı çocuklar için önleme stratejileri iki genel kategoriye ayrılır: farmasötik müdahaleler, yani virüsü veya o kişinin bağışıklık sistemini değiştirmek için bir kişinin vücuduna verilen maddeler (örneğin aşılar, antiviraller ve besin takviyeleri); ve farmasötik olmayan müdahaleler (NPI’ler), yani virüsün insan vücuduna girmesini önleyen stratejiler veya fiziksel nesneler (örneğin, sosyal teması sınırlandırmak, el hijyenini iyileştirmek ve yüz maskeleri takmak).
Bu müdahalelerin her biri geçmiş grip mevsimlerinde ve 2009 H1N1 grip salgını sırasında dikkat çekse de, çocuklar, ebeveynler, doktorlar, okul yetkilileri, halk sağlığı görevlileri, araştırma bilimcileri, fon verenler ve politika yapıcılar dahil karar vericiler mevcut durumun tam olarak farkında olmayabilir. Kış mevsimi girerken alacağımız tedbirler bu salgın hastalığı biraz olsun azaltacaktır.

Aşı türleri;

Şu anda, çocuklar için iki genel yıllık aşı türü mevcuttur: Öldürülmüş virüs içeren inaktive influenza aşısı, 6 ay ve daha büyük çocuklar için ABD FDA onaylıdır ve kas içine enjekte edilir; ve canlı fakat zayıflatılmış virüs içeren canlı zayıflatılmış influenza aşısı (LAIV), 2 yaş ve üstü çocuklar için FDA onaylıdır ve intranazal bir sprey olarak verilir.

Okuokubil.com

Arkadaşlarınızla Paylaşın:
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.