Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 24 °C
Az Bulutlu

Cinler Renksiz Yaratılmıştır

14.10.2019
1.458
A+
A-
Cinler Renksiz Yaratılmıştır

1111
Cinler Renksiz Yaratılmıştır

“Cinleri görmemize mani olan şudur. Allah onlarda renk yaratmamıştır. Eğer onlarda bizler gibi renkli yaratılmış olsalardı şüphesiz onları görebilirdik. Şu halde görmemize mani, onların ince ve ufaklığı değil renkli olarak yaratımamaış olmalarıdır..”
Kadı Abdül – Cebbar bir kaç yönden bu görüşün doğru olmadığını ileri sürer:  

1- Şüphe yok ki Allah onları görüyor onlarda birbirlerini görebiliyorlar, eğer dedikleri gibi olsaydı onların görünmesi mümkün olmazdı. Çünkü görünmelerine mani olan şeyin belirli bir renge sahip olmayışları olduğunu ileri sürmüşlerdi..  Allahü  Teala onlara renk verip belirli şekilde yarattığı için onları görmüş ve onlarda birbirlerini görebilmiştir. Şu halde biz de onları görebiliriz.
Yukarıdaki iddianın aksi zahir olunca ileri sürdükleri delil kökten yıkılmış oldu.

2- Cisimlerin renkten veya zıddından hali olması üstadımız Ebu Ali’ye göre caiz değildir. Şu halde onlarda da renklerden   herhangi bir rengin bulunması gerekmektedir ki, bu sayede onları idrak etmek mümkün olsun. Eğer cenap-ı Hak Cinlerde bir renk yaratsaydı sonra başka bir renkle o ilk yarattığı rengi bertaraf etseydi “onları görürüz” sözümüz lazım gelirdi. Her rengin hükmü, o rengi gören hasse ile idrak etmektir. Cinlerde sırf bu sebeple görülebilir deyip de Cin cisimlerinin üstadımız Ebu Ali’nin fikrine uygun olarak renklerden hali olmadığını kabul edersek onları görmemiz icap eder. Oysa durum bizzarure bunun aksinedir. Bu da itirazın düşmesine bir delil teşkil etmez mi?

Ebu Haşim’in “Kalın olsun ince olsun renklerde maada cisimlerin arazlardan hali 
olması mümkündür” sözüne gelince deriz ki: Cisimler kalın oldukları zaman behemehal görülürler. Görüldükleri zaman mutlaka renklere sahip oldukları da  meydana çıkar. Öyleyse böyle bir isditlalde nasıl bulunabilir. Görmüyor musun ki gören kimse cismin hududunu, uzunluğunu, genişliğini görmektedir. Bunlar ise cismin sıfatlarıdır. Renk sıfatları değildir. Bir cismin görülebilmesi cisimde rengin bulunmasının şartından değildir. Bu delillerde de yukarıdaki istidlal şeklinin çürüklüğü meydana çıkmış oldu. 

Demek oluyor ki onların görülmemesi sırf cisimlerinin inceliği ve küçüklüğündendir başka bir sebepten değil. Cinlerin birbirlerini görmelerine  gelince  bu da hislerinin gayet ince oluşlarına bağlıdır. Bunun idrakteki tesiri büyüktür. Görmüyor musun insan gözüyle sıcaklık ve soğukluğu, ayaklarının altı hissetmesinden daha çok hisseder. Zira gözün idrak hissi ile ayakaltının idrak hissi bir değildir. Çünkü gözbebeği latıftır.  Ayak altı ise kabadır.

Eğer Allah Cinlerin cisimlerini kalın yaratıp görme gücümüzü şimdiki halinden daha tabi kılsaydı elbette ki onları görebilirdik.  Doğruyu en iyi bilen Allah’tır…

Cinlerin sınıfları hadiste anlatıldığı gibi Üç sınıftır. Bu konuyu daha önce işlemiştik blog sayfamız içerisinde bulabilirsiniz.

okuokubil.com

Arkadaşlarınızla Paylaşın:
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.