Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 14 °C
Hafif Yağmurlu

Uykuda Dil Isırması Nedenleri Ve Tedavisi

26.09.2019
7.045
A+
A-
Uykuda Dil Isırması Nedenleri Ve Tedavisi

 

Uykuda Dil Isırması Nedenleri Ve Tedavisi

Günün yorgunluğunu ve stresini gece güzel bir uyku çekerek almamız gerekirken haberimiz olmadan istem dışı hareketlerden biriside dil ısırması gibi etkenler gecemizi mahvede bilir.Uykuda Dil Isırması Nedenleri Ve Tedavisi

 

Dilinizi uyurken ısırmanın nedenleri:

 
Bu aslında birçok insan için çok yaygın bir deneyim. Çoğu durumda normaldir ve ciddi veya tehlikeli herhangi bir şeye bağlı değildir.
Vücudunuz bunu, yaptığınız bazı seğirmeler nedeniyle yapabilir ve tehlikeli değildir. Ancak buna diğer şartlardan da kaynaklanabilir.
 
Bu koşullardan biri nöbetlerdir. Nöbetler vücudumuzu kontrol edemediğimiz hareketler ve reaksiyonlar oluşturacak şekilde etkiler. Bir nöbet
hissetmişseniz veya birinin olduğunu görmüşseniz, vücudumuzun kontrolümüz dışında tepki göstermeye başladığını biliyorsunuzdur.
 
Bu nedenle, dil ısırması gece veya uykumuzda olan bir nöbet belirtisi olabilir. Bunun olduğunu kesinlikle fark edeceksiniz ve yapmanız gereken hemen doktorunuzu ziyaret etmek.
Bu durumda kafa taraması gereklidir, çünkü uyku sırasında beyin dalgalarınızı incelemelisiniz. Mümkün olan şey, uyanık olduğunuzda,vücudunuzun herhangi bir reaksiyona girmediği ya da maruz kalmadığıdır, ancak geceleri vücudunuz rahatladığında ve beyniniz hala çalıştığında gerçekleşebilir.
Doktorunuz gerekirse ilaçları size önerecektir ve ayrıca günlük rutininizi değiştirmenizi ve yemek planınızı ayarlamanızı önerecektir.
 
Geceleri dilin ısırılmasının diğer olası nedeni dişlerin taşlanması olabilir. Bu bir cevap gibi gözükmese de, dişlerinizi taşlarken, dilinizi yanlışlıkla bu işlem sırasında ısırtabilirsiniz. Diş taşlama birçok insanı etkileyen bir hastalıktır.
 
Bu hastalığın nedenleri çoktur ve bazıları endişe, depresyon, alkolizm ve daha birçok şeydir. Dilinizi geceleri ısırmayı bırakmak için, bu rahatsızlığa zarar vermeniz ve buna neyin neden olduğunu bulmanız gerekebilir. Bu nedenleri ortadan kaldırdığınızda, dil ısırması duracaktır. Ritmik hareket bozukluğu, dilinizi ısırmanızın da nedeni olabilir. Bu bozukluk vücudumuzu kontrolsüz bir şekilde hareket ettirir ve yardımcı olamayız. Bu hastalığa neden olan henüz bilinmemektedir. Beyin fonksiyonlarımızla bağlantılıdır ve bazı insanlar sadece bu hastalığa sahiptir. 
 
Bu bozukluğun tedavisine yardımcı olmak için özel ilaçlar vardır ancak doğru tedavi belirlenmemiştir. Bazen diş telleri takmak, dil ısırmanızın nedeni olabilir. Özellikle, onları kısa bir süredir kullanıyorsanız ve henüz bunlara alışmamışsanız. Bizim için çok rahatsız edici olabilirler ve dil ısırması gibi şeyler uykumuz sırasında, hareketlerimizi tamamen kontrol etmediğimizde meydana gelebilir. Belki belli bir şekilde uyumaya alışmışsınızdır (farklı çene konumları) ve diş telleriyle bu konumlar mümkün değildir. Bu durumda diliniz çok fazla yer olmayabilir, ve o zaman incinir. Uyku apnesi dilimizi rahatlatır. Tamamen rahatladığında boğazımıza veya dişlerimizin arasına düşebilir, bu da nefes almayı zorlaştırır veya bu sırada dilimizi ısırırız. Bu, gece boyunca birkaç kez de olabilir ve bu durumun nasıl tedavi edileceğini bilmek önemlidir. Bunu yapmak için doktorunuzu ziyaret etmeniz ve tavsiye almanız gerekir. 
 
Tedavi sırasında uyurken bu durumu kontrol etmenize yardımcı olacak ve kendinize zarar vermenizi önleyen ilaçlar almanız gerekecektir. Stres vücudumuzda birçok farklı koşullara neden olabilir ve bunlardan biri bile dil ısırmasıdır. Vücudunuz bu korkunç durumla, bizim tarafımızdan kontrol edilemeyen bu gece hareketleriyle can çekiyor olabilir. Hamilelik sırasında, kadınlar bunu sıklıkla vücutlarını etkileyen hormonlar nedeniyle deneyimleyebilirler.
Dil ısırması için Lyme hastalığı gibi enfeksiyonlar olası neden olabilir. Bu durum beynimizi etkiliyor ve yanlış sinyaller veriyor.
 
Merkezi sinir sistemi. Bu sinyaller vücudumuzun kontrolsüz bir şekilde hareket etmesine neden olur. Bu hastalık bile gece nöbetlerine neden olabilir
Bu normal sindirim sisteminizi geri yükler ve sindiriminizi dengede tutar.
 

Dil ısırması sonrası tedavi:

 
Hasar çoktan olduğunda, yapabileceğiniz tek şey, etkilenen bölgeyi tedavi etmek. Sebebe bağlı olarak, yaralanmanız daha ciddi veya daha az olabilir.
Bazen bu yaralanmalar çok acı verici olabilir ve hatta dilinizde yaralara neden olabilir. Ayrıca kanama da yaralanmanıza neden olabilir. Bu durumlarda daima doktorunuzu ziyaret etmeniz önerilir.
Basit bir yaralanma gibi gözükse de, nedeni düşündüğünden daha tehlikeli olabilir. Daha önce bahsettiğim örnekler gibi.
 
Bu rahatsızlıkların bazıları gerçekten tehlikelidir ve tedavi edilmezse yaşamı tehdit edici olabilir.
Bu nedenle, ciddi bir yaralanma ile uyanırsanız, doktorunuzu arayın ve gerekli muayeneleri yapın. Eğer yaralanma o kadar ciddi değilse, o zaman doktorunuzu ziyaret etmeden ve nedenini çözmeden önce ağrınızı azaltabilecek ev tedavileri uygulayabilirsiniz.
Diline soğuk bir şeyler tatmaya çalış. Buz küpleri veya başka bir şey kullanabilir ve dilinize koyabilirsiniz.
 
Ağzınızı yaranızı etkileyebilecek bakterilerden temizlemek için, ağzınızı tuzlu suyla çalkalamayı deneyin. Bu ağzınızı temizler.
Olası enfeksiyonlar: Ağzınız yaranız iyileşene veya ağrınız giderilinceye kadar birkaç kez durulayabilirsiniz.
 
Kendinizi iyi hissedene kadar baharatlı veya sıcak yiyecekleri yemekten kaçınmanız önerilir. Baharatlı yiyecekler acınızı daha da büyütür ve kesinlikle Çok fazla çiğneme gerektirmeyen, çok daha sıvı ve yumuşak yiyecekler yiyin Afiyet olsun. 
İyileşme süresi yaralanmaya bağlıdır. Eğer yaralanmanız daha büyükse, tamamen iyileşmesi biraz zaman alabilir.
Kısa süre içinde olmak. Gerçekten ağır dil yaralanmaları vakası, özellikle dil ısırması devam ederse, tedavi edilmesi son derece zor olabilir. Bu nedenle bu durumun nedenini bulmak önemlidir. Eğer yaralar şişiyorsa, tıbbi yardım istemeniz önemli değil çünkü daha ciddi bir tedaviye ihtiyaç duyabilir.
Çoğu durumda bu durum normaldir ve hayatı tehdit edici bir durumdan kaynaklanmaz. Günlük rutininizi inceleyin.
Stresi olası bir neden olarak dışladığınızdan emin olun, çünkü bu durum çoğunlukla hepimiz ve hatta bazen doktorlarımız tarafından önlenir. Deneyin günlük rutininize daha eğlenceli aktiviteler dahil ve hiçbir şey yardımcı olmazsa sebebini bulmak için gerekli incelemeleri yapın.
 
Büyük bir sorun gibi gelmeyebilir, ama geceleri bu acıyı hissettiğinizde büyük bir zorluk yaratacaktır.

Konversiyon Bozukluğuna Dikkat:

Uykuda dil ısırma yazımın en etkili açıklaması olacak bir bölümünden bahsetmek istiyorum. Uykuda dil ısırma sebepleri arasında yazdıklarımıza ek olarak çok önemli olduğunu düşündüğüm, konversiyon bozukluğuna da yer vermem gerekiyor.

Peki nedir bu konversiyon bozukluğu, hemen açıklıyorum. hemen hemen en sık görülen ruh sağlığı problemlerindendir. Genelde ruhsal sıkıntı, üzüntü, korku, öfke, utanç, konuşamama, bayılma, felç ve güçsüzlük ve duyu kaybına dönüşmesi durumudur. Bu konversiyon bozukluğu kişinin iş ve güncel yaşantısını etkileyebilecek hastalık olduğu için, uykuda dil ısırma sorunu olanların bu rahatsızlığa yakalanma ihtimalleri yüksektir. Bir an önce önlemini almakta fayda var.

Genel Sağlık Bölümüne Mutlaka bakınız TIKLA

 

Uykuda Dil Isırması Nedenleri Ve Tedavisi

Uykuda Dil Isırması Nedenleri Ve Tedavisi

 

Arkadaşlarınızla Paylaşın:
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 3 YORUM
  1. Unknown dedi ki:

    Biz bu durumda hangi bolume basvuracagiz benim oglum 8 yasinda ve bu pronlemi yaşıyoruz yardımcı olursanız sevinirim

    1. Okubil dedi ki:

      Merak ettim acaba oğlunuzdaki dil ısırma sorunu düzeldi mi?

  2. OkuOkuBil dedi ki:

    Fazla üzerinde durmayın zararı yok,tik yapmıştır,zamanla geçer. Ama eczanelerde diş gıcırdatma aparatı satılıyor. bence onu alın bir gün taksın. bakarsınız faydası olur. geçmiş olsun. Ziyaretiniz için teşekkür ederim