Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 14 °C
Hafif Yağmurlu

Telgrafın Tellerine Kuşlar mı Konar? Eski Yazar Ve Sanatçılarımızı Yad Ediyorum

24.09.2019
385
A+
A-
Telgrafın Tellerine Kuşlar mı Konar? Eski Yazar Ve Sanatçılarımızı Yad Ediyorum

telgraf%25C4%25B1n%2Btelelrine%2Bku%25C5%259Flarm%25C4%25B1%2Bkonar
Küçüklüğümüz hep bu güzel türkülerle, yazılan destanlarla geçti. Ne kadar güzel anlatılmış hayat hikayeleri ile yazılmış ve söylenmiş türkülerimiz, sanat müziklerimiz varmış, şimdi öylemi, hiç kimse kusura bakmasın artık yazılanlarda o kadar ilgi çekici değil, duyduğumuz seslerde, herkes ünlü olmuş, herkes sosyete olmuş sonradan sosyete olanlara sorsanız sosyetelik ne diye “çok parası olan derler”. Oysa gerçekten sosyete demek sadece zenginlik mi acaba? Aileden gelen edep, terbiye, kültür, kibarlık, zariflik birde bunların yanı sıra mal varlığı evet işte sosyete bu hepsi bu. Neyse benim asıl konum telgrafın tellerine kuşlar mı konar? Yazarını bulmak onu buradan yad etmek içindi. Çok araştırdım elimizin altında google gibi bir mucizevi araştırma aracı var ama inanın ne şekilde aradıysam karşıma hep başka konular çıktı, bir türlü bu türkünün yazarını ben bulamadım. Okuokubil.com köşe yazarımız sevgili üstadım Mestiyar’ dan yardım istedim, kendi araştırmalarıyla ilgili birkaç bilgi gönderdi de birleştirip bir konu çıkaracağım inşallah.
Yazan güzel yazmış derleyen güzel derlemiş gerçekten söyleyende inanın çok güzel söylemiş. Bir zamanların unutulmaz ve de unutulamayacak sanatçılarından, rahmetli Müzeyyen Senar ne kadar içten seslendirmiş öyle, Allah rahmet eylesin toprağı bol olsun, onun gibi eski değerli sanatçılarımızdan yaşayanlara da sağlık ve sıhhat versin.
Bu güzel türkünün yazarı Ahmet Yamacı bilgisine ulaştım, eğer bir yanlışlık varsa yazarı ile ilgili bilgilendirilmek ve bu konu içinde ismini düzenlemek isterim.
Şimdi sizlere bu güzel türkünün topladığım bilgilere dayanarak konusunu paylaşacağım.
Hacer ve Recep hayatlarını birleştirmek için köyün muhtarından borç alarak evlenirler. Borçlarını ödemekte zorlanan çift muhtarın da sıkıştırması sonucu ellerindeki tek mal varlığı olan ineklerini satmaya karar verirler. Fakat bu sırada tek umutları olan inekleri çalınır. Artık borçtan kurtulmalarının yolu Recep’in İstanbul’a giderek çalışması olur.
İstanbul’a çalışmak için giden Recep, eşi Hacer’le sadece telgraf vasıtasıyla haberleşmektedir. Bu sırada Hacer’de gözü olan Musa, genç kadının evli olmasına rağmen peşini bırakmaz. Öyle ki, Recep tarafından eşine gönderilen telgrafları ele geçirmeyi başarır ve genç kadına eşinin ağzından geri dönmeyeceğine yönelik telgraf yazar. Hacer ise bu duruma bir anlam veremez. Uzun süre telgraflarına cevap gelmediğini gören Recep bu durumdan dolayı meraklanarak köye dönmeye karar verir.
Telgrafın Tellerine Kuşlarmı Konar
Herkes Sevdiğine Böylemi Yanar
Gel Yanıma Yanıma Da Yanı Yanı Başıma
Şu Gençlikte Neler Geldi Garip Başıma
Telgrafın Tellerini Arşınlamalı
Yar Üstüne Yar Seveni Kurşunlamalı
Gel Yanıma Yanıma Da Yanı Yanı Başıma
Şu Gençlikte Neler Geldi Garip Başıma
Telgrafın Direkleri Semaya Bakar
Senin O Ahu Bakışın Çok Canlar Yakar
Gel Yanıma Yanıma Da Yanı Yanı Başıma
Şu Gençlikte Neler Geldi Garip Başıma.


okuokubil.com

Arkadaşlarınızla Paylaşın:
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.