Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20 °C
Az Bulutlu

Hücre Nedir Ne İşe Yarar.

06.08.2019
410
A+
A-
Hücre Nedir Ne İşe Yarar.

Hücre Nedir Ne İşe Yarar.

Bir evin tuğlalardan yapılması gibi, hayvan ve bitkiler de çok küçük parçacıklardan, hücrelerden yapılmıştır. Bu hücreler, çok değişik şekillerde olur. Vücudun her kesiminde, özel şekilli hücreler bulunur. Bu değişik şekildeki hücrelerin yapacakları değişik ödevler vardır. Hayvanlarda bir kas hücresi, ‘büyüklük ve biçim bakımından, bir deri hücresinden farklıdır; aynı şekilde, bitkilerde bir yaprak hücresi, bir kök hücresinden farklıdır:

Hücreler, genellikle, çıplak gözle görülemeyecek kadar küçüktür. Batı hücreler, tam bir hayvan ya da tam bir bitkidir. Bu yaratıkların çoğu, çok küçük olmakla beraber, pek azı da 1 cm. kadar olabilir .

Genellikle, bütün hayvanlarda kas hücreleri vardır, ama, hiç bir bitkide bu hücreler bulunmaz. Kas hücreleri ince, uzun olup, kısalma ve uzamalarıyla bize bir yandan bir başka yana hareket etme imkanını sağlar. Ayrıca, vücudumuzdaki kemik hücrelerinin binlercesi bir araya gelerek, kemiklerimizi meydana getirir. Bir solucanda, sert bir iskelet bulunmadığından, kemik hücreleri de yoktur. Bağırsak hücreleri, besinleri sindirmeye yarayacak maddeler salan özel bir yapı gösterir. Karaciğer hücreleri, vücudun ihtiyacı olan şekeri depo eden yerdir.

Sinir hücreleri, vücudun çeşitli bölgeleri arasında haber iletir. Sinir uçlarının, bazı kimyasal maddeler salarak, uyartılara (kasların kasılması gibi) karşılık vermeyi sağladığı düşünülmektedir. Hücrelerin içinde koyu renkte gösterilen büyük, yumurtamsı biçimli cisim, çekirdek (nukleus) adını alır. Çekirdek, hücrenin çalışmasını düzenler. Spirogyra gibi basit bir yeşil bitkide, bitkinin bütün işlemleri, örneğin, besinlerin yapılması hücreler tarafından teker teker yapılır. Ama, çiçekli bir bitkide besinlerin yapılması, ancak, yapraklardaki özel hücrelerde olur; bunlar, kök suyu almaya ve bitkiyi toprağa tutundurmaya yarar. Çiçeklerdeki hücreler, yeni bir bitkiyi meydana getirecek tohumun olabilmesi için gereken, çiçek tozunu ve yumurta hücrelerini verir.

indir
images

Arkadaşlarınızla Paylaşın:
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.