Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 24 °C
Az Bulutlu

Yüz yogası” gerçekten de sizi genç gösterir mi?.

10.07.2019
1.140
A+
A-
Yüz yogası” gerçekten de sizi genç gösterir mi?.

Yüz yogası” gerçekten de sizi genç gösterir mi?.

Önceki çalışmalar, düzenli olarak yüz yogası veya yüz kasları egzersizi yapanların gerçekten de genç gözükebileceğini öne sürmüştü. Yeni ve küçük çaplı bir çalışmada araştırmacılar 27 orta yaşlı kadınla çalıştı (40-65 yaş arası) ve 32 adet yüz egzersizi yaptırıldı, bunlar içinde gülümseme ve yanakları içeriye çekme hareketleri de vardı. Bu eğitimden sonra katılımcılar bu egzersizleri evde her gün, günde 30 dakika ve sekiz hafta boyunca yaptı. Çalışmanın dokuzuncu haftasında ise katılımcıların günde 30 dakikalık egzersiz süresi haftada üç veya dört güne düştü ve bu şekilde 20 hafta devam ettiler.
Katılımcıların egzersizlere başlamadan önce ve çalışmanın sonunda fotoğrafları alındı ve pek çok doktor bu fotoğrafları yüzde ve boyunda yaşlanma belirtilerinin değerlendirilmesi için kullandı. Not veren doktorlar hangi fotoğrafın önce, hangisinin sonra çekildiğini de bilmemektedir, ayrıca fotoğraftaki kişinin yaşını da tahmin ettiler.
20 hafta sonunda katılımcıların yanak dolgunluğu ortalama olarak çalışmaya başlandığı zamana göre daha iyi skorlar aldı. Başka bir deyişle, 20 haftalık yüz egzersiz rejiminden sonra katılımcıların yanakları daha dolgun bir görünüm arz etti.
Yanak dolgunluğunda bu değişim katılımcıları daha da genç gösterdi. Not veren doktorlar, önceki durumla karşılaştırdıklarında katılımcıların üç yıl daha genç göründüğünü tespit etti. (Ortalama yaş, egzersizlerden sonra 48,1, egzersizlerden önce ise 50,8 yıl olarak tespit edildi).
Live Science’ye bir e-posta gönderen Dr. Murad Alam, Northwestern Üniversitesi, Feinberg Tıp Okulu’nda profesör ve başkan yardımcısı olarak görev yapmakta olup çalışmada yazar olarak görev yaptı, bulguların “non-invazif, zehirsiz ve evde yapılan egzersizlerin yüzdeki görünüm ve hacim kaybını bir olasılıkla yavaşlatan veya düzelten bir etkiye sahip” olduğunu yazdı. Alam, yüz çekiciliği ve gençlik halinin yumuşak ve tam yüz kontürü ile ilişkilendirilebileceğini söyledi ve küçük bir gelişmenin bile hastalar için bir kazanç olacağını ifade etti.

yuz yogasi

Ancak, araştırmacılar bulguların başlangıç safhasında olduğu ve daha büyük bir çalışma ile doğrulanması gerektiğini söylüyor. Hangi egzersizlerin tam olarak faydalı olduğunu ve bunlardan kimlerin faydalanacağını tespit etmek hâlâ soru işareti. Çalışmada orta yaşlı, baskın şekilde beyaz kadınlar vardı ve çalışmada 20 hafta kaldılar, dolayısıyla çalışmaların erkeklere de uygulanıp uygulanmayacağı veya diğer etnik kökenler için benzer sonuç alınıp alınmayacağı henüz bilinmiyor. Dr. Alam, faydaları görmek amacıyla egzersizleri yürütmek için ne kadar süre harcanacağının da açık olmadığını söylüyor.
Yüz egzersizlerinin sizi daha yaşlı gösterme riski de var. Alam, yüzde bazı tekrarlı kas hareketlerinin kırışıklıkları daha kötüleştirmesinin mümkün olduğunu söylüyor. Örneğin, çok sayıda kaş çatan kişilerin kaşları arasında yatay buruşukluklar (11 olarak bilinir) oluşabilir ve çok gülümseyen kişilerde de, çok fazla gülümseme ya da kaş çatma yapmayan kişilere göre daha çabuk bir şekilde, “karga ayağı” denen, gözler etrafındaki izlerin oluşablieceği belirtiliyor.
Alam, kırışıklıkların daha kötü olması için bu ifadelerin ne kadar sık yapılması gerektiğinin bilinmediğini söylüyor. Dr. Alam, Çalışmadaki yüz egzersizlerinin her birinin sadece birer dakika süreyle yapılması nedeniyle kırışıklıkların daha kötü bir hale gelmeyecek kadar kısa olduğunu söylüyor.
Dr. Alam, yanakların buruşturulması ve sıkıştırılmasını içeren, yanak kaslarını çalıştıran hareketlerin çalışmadaki en faydalı hareketler olduğunu söylüyor. Dr. Alam bunların yanak kaslarının “hipertrofisine” yani yanak kaslarının daha büyük olmasına sebep olduğunu ve yanakların daha dolgun ve sert gözükeceğini söylüyor.
Dr. Alam, “belki alın ve göz kapaklarındaki kırışıklıkları kötüleştirmeden çok sayıda yanak kası egzersizi yapılabileceğini” söylüyor.
Alıntıdır.

Arkadaşlarınızla Paylaşın:
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.