Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 13 °C
Yağmurlu

Ötenazi Nedir,Kaç Çeşit Ötenazi Vardır?

03.04.2019
686
A+
A-
Ötenazi Nedir,Kaç Çeşit Ötenazi Vardır?

Ötenazi Nedir,Kaç Çeşit Ötenazi Vardır?
Ötanazi, ölümcül derecede hasta bir hastanın ömrünü kısaltmak veya acı çeken ve dayanılmaz fiziksel veya ruhsal ıstıraba maruz kalan davranışlardan oluşur .
Ötanazi uygulamasının arkasındaki temel fikir, yukarıda belirtilen durumlardan herhangi biriyle karşı karşıya kaldıklarında, her bireyin yaşamını sona erdirme hakkına sahip olmasıdır.
Etimolojik olarak, bu terim “iyi ölüm” veya “acı çekmeden ölüm” olarak çevrilebilecek olan Yunanca I + thanatos’tan gelmektedir .
 

95f483a0 36a8 4824 b241 25aaaa874e2c
Ötenazi Nedir

Ötenazi tartışmalı bir konudur. Uygulamaları hakkında özel mevzuatı olan ülkeler var, diğerleri ise kategorik olarak dini ve kültürel nedenler olmak üzere çeşitli nedenlerle reddetti.
Genel olarak, ötenazi, hastanın acı çekmesinin uzamasını önleyerek, pürüzsüz ve ağrısız bir ölüm anlamına gelir. Ancak öte yandan ötanazi de bir insanı öldürmek veya intihar etmelerine yardım etmek olarak yorumlanabilir. Polemik sebebi tam olarak bu iki bulgu arasındaki yüzleşmeden ibarettir.
Ötenazi birkaç nedenden ötürü ortaya çıkabilir: hastanın iradesi; çünkü hastalar topluma bir tehdit oluşturuyor (öjenik ötanazi); ya da hastalığın tedavisi, aile için büyük ölçüde maddi bir masraf gerektirdiğinden, bu da bunu karşılayamaz (ekonomik ötenazi).
Bazı kültürler ötanaziyi kabul etse de, çoğu kişi bu aktiviteyi kabul etmemektedir. Bazı ceza yasaları, ötanaziyi bir cinayet şekli olarak görmektedir, ancak Belçika, Hollanda ve İsviçre gibi bazı ülkelerde bu yasal bir uygulama olarak kabul edilmektedir.
Ötanazi için ve aleyhinde bir takım argümanlar vardır: Avukatlar, her şeyden önce, her bir bireyin, hastalığının durumunu telafi etmeyecek kadar şiddetli olduğunun farkında olduğunda, onurlu yaşama ya da ölme arasında seçim yapma hakkına sahip olması gerektiğini savunurlar. kaçınılmaz ölüm gelene kadar acı çekmeye devam edin.
Öte yandan, ötenaziyi mahkum edenler, genellikle sadece Tanrı’nın (“Evrenin Yaratıcısı”) birisinin hayatını verme ya da alma hakkına sahip olacağı ve bu nedenle hekimin bu “kutsal sürece” müdahale etmemesi gerektiği dini argümanını kullanır. .
Ötenazi türleri

Aktif ötanazi ve pasif ötanazi
İki çeşit ötenazi uygulaması vardır: aktif ve pasif. Aktif ötenazi hastanın hayatının (aşırı dozda öldürücü enjeksiyon ilaçları, vb) ile biten olabilir kaynaklar için çağırdığında olur.
Gelen pasif ötanazi , hastanın ölümü yaşamsal işlevlerini (su, gıda, ilaç ya da tıbbi bakım eksikliği) korumak için kaynak yetersizliği nedeniyle oluşur.
Ortopati durdurma eylemleri veya yapay olarak ömrünü uzatan tedavilerdir. Bu, bir kişinin komada veya vejetatif durumda olduğu ve iyileşme eğiliminde olmadığı durumlarda olur. Pasif bir ötenazi şeklidir. Ortotanazi, birçok kişi tarafından daha doğal olarak oluşan bir ölüm olarak kabul edilir.
boşuna ötanazi tam tersini gösterir, ve tedavi edilemeyen bir hastalığın olan bir kişi en ömrünü uzatmak için eylemi anlamına gelir edilir. Genellikle disthanasia, yavaş ve ağrılı bir ölüm anlamına gelir.
Brezilya’da Ötenazi
Şu anda, Brezilya ceza kanunda, ötanazi uygulaması öngörülmemiştir. Bu nedenle, bir hastanın yaşamını merhametten sona erdiren doktor, 121. maddede belirtilen “basit cinayet” adını vermekte ve 6 ila 20 yıl hapis cezasına çarptırılmaktadır.
Bunun nedeni, yaşam hakkının Federal Anayasa’ya göre dokunulmaz olarak görülmesidir. Buna rağmen, bu çok karmaşık bir konudur ve yeni bir Ceza Yasası üzerinde çalışan avukatların komisyonu tarafından ele alınmıştır.
Brezilya’da yasaklanmış olmasına rağmen, bu uygulamanın kalıntılarının uygulandığı bazı durumlar vardır. Örneğin, São Paulo eyaletinde, 1999 tarihli 10,241 sayılı yasa, acı verici olarak kabul edilen ve yalnızca terminal hastanın ömrünün uzatılmasına hizmet eden bir tedaviyi reddetme hakkına sahip bir sağlık hizmeti kullanıcısının kullanımına izin vermektedir.
okuokubil.com

Arkadaşlarınızla Paylaşın:
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.