Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 24 °C
Az Bulutlu

LDL ve HDL nedir?

03.04.2019
463
A+
A-
LDL ve HDL nedir?

LDL ve HDL nedir?
HDL ve LDL , kanda kolesterol taşıyan lipoprotein türlerini belirtmek için kullanılan kısaltmalardır . HDL denir iyi kolesterol ve  LDL ait  kötü kolesterol .
kolesterol , bütün vücut hücrelerinde mevcut karaciğer tarafından üretilen bir yağ tipi, ve vücutta önemli rol oynar.
HDL ve LDL lipoproteinleri, kolesterol ile bağlanır, böylece yağlı kıvamı tıpkı su ve yağın karışmadığı gibi kanda çözünmesine izin vermediğinden kan dolaşımında taşınabilir.
 

497b6822 4ca8 48ab 8439 11424bd3c5f6
LDL ve HDL nedir?

LDL
LDL , aynı zamanda “kötü kolesterol” olarak da adlandırılan , düşük yoğunluklu lipoproteinler anlamına gelen Düşük Yoğunluklu Lipoproteinlerin kısaltmasıdır .
LDL, kolesterolü karaciğerden dokuların hücrelerine taşır ve arterlerin iç duvarlarında birikmelerini kolaylaştırır, kan akışını azaltır, doğrudan kalp hastalıklarına bağlıdır.
HDL
HDL, “İyi kolesterol” olarak da bilinen yüksek yoğunluklu lipoproteinler anlamına gelen Yüksek Yoğunluklu Lipoproteinlerin kısaltmasıdır . HDL, atardamarlarda biriken kolesterol kristallerini emebilir, atardamarlardan çıkarabilir ve ortadan kaldırılmak üzere karaciğere geri aktarabilir.
HDL “iyi kolesterol” olarak adlandırılır, çünkü birey bu tür kolesterol seviyesini yükselttiğinde, kalp hastalığı riskini azaltarak yararlı olabilir.
Referans Değerler
HDL (iyi kolesterol) durumunda, değerin 60mg / dl’ye eşit veya daha büyük olması tavsiye edilir . Erkeklerde 40 mg / dl’den, kadınlarda 50 mg / dl’den az ise değer düşük olarak kabul edilir.
Kötü kolesterol (LDL) için kan konsantrasyonunuz 100 mg / dl’den az olmalıdır . 160 ila 189 mg / dl arasındaki değerlerin yüksek, 190 mg / dl’den yüksek olduğu çok yüksek olarak kabul edilir.
okuokubil.com

Arkadaşlarınızla Paylaşın:
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.