Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 14 °C
Yağmurlu

Twitter Nasıl Kullanılır? Eski Konular nasıl Bulunur?

25.03.2019
416
A+
A-
Twitter Nasıl Kullanılır? Eski Konular nasıl Bulunur?

Twitter Nasıl Kullanılır? Eski Konular nasıl Bulunur?
Kullanımı oldukça kolay olan Twitter’de bazı kısaltmalar ve kavramlar bulunmaktadır. Bu kısaltmaların ve kavramların anlamları aşağıda listelenmiştir.
 

b9707b19 017e 4d51 9de4 eb881fe0d083
twitter okuokubil.com

TT (Trending Topic):Sol tarafta yer alan ve en çok konuşulan 10 konunun listelenmiş olduğu alan Trending Topic olarak isimlendirilmektedir. Her ülkenin kendine ait bir TT listesi bulunmaktadır. Bunun yanı sıra dünya genelinde en çok konuşulmakta olan 10 konuyu gösteren bir liste de Twitter üzerinde yer almaktadır.

FF (Friday Follow):FF kısaltması takip edilen kişilerin sizi takip etmesi için kullanılmaktadır. Sadece Cuma günleri yapılması sebebiyle bu isimle anılmaktadır.

RT (Retweet):Bu özellik ile başka bir Twitter kullanıcısının tweetlerini sizin takipçilerinizin görmesi için retweet tuşuna basılması yeterli olmaktadır. Böylece bu tweet sizin profilinizde de görülecektir.

DM (Direct Message):DM kısaltması başka bir Twitter kullanıcısı tarafından size atılmış olan postaları işaret etmektedir. Bu özellik bir nevi e-mail işlevi görmektedir.Özel mesajlaşmaolan bu özellik sadece siz ve bir başka kişi arasında olabildiği gibi grup şeklinde de yapılabilir. Twitter’ın ilk açıldığı zamanda sadece iki kişi arasında mesajlaşmaya izin veriliyordu. Fakat daha sonra gelen güncellemeler sayesinde, yazdığınız bir mesajı, aynı andan birden çok kişiye yollayabilirsiniz. Gruba dahil ettiğiniz kişi dilediği zaman çıkma hakkına da sahiptir.

Mention:Başına “@” işareti konularak gönderilen mesajlar mention olarak isimlendirilmektedir. Bir mesajda “@” işaretinin kullanılmasıyla mesajların yalnızca o kişi ya da kişilere gönderilmesi mümkün olmaktadır. Yani bu özellik yalnızca hedefli kişilere ileti göndermek için kullanılmaktadır. Bu iletilere“Bahsedilenler”kısmından ulaşılabilmektedir.

Hashtag:Etiket ya da konu başlığı olarak da adlandırılabilecek olan bu kavram Twitter üzerinde başında “#” işareti kullanılarak yazılan sözcüklere verilen isimdir. Tweet gönderiminde ana başlık gibi konumlanmakta olanhashtagkullanıcıları ilgilendikleri konularda hızlı bir şekilde bilgi yaymak ve mesajların doğru kitlelere ulaşmasını sağlamaktadır.
Twitter Gelişmiş Arama
Twitter gelişmiş arama, arama sonuçlarını belirli tarih aralıkları, kişiler, yerler, kelimeler ve daha fazla seçeneğe göre kişiselleştirmenizi sağlayan bir özelliktir. Bu özellik Twitter üzerinde belirli tweetleri bulmayı kolaylaştırmaktadır. Bu sorgulamaları yapmak için Twitter’ın gelişmiş arama sayfasından faydalanabileceğiniz gibi ana sayfada yer alan arama çubuğunu da kullanabilirsiniz. Gelişmiş arama sayfası üzerinde yer alan tabloda ilgili alanlara arama yapmak istediğiniz bilgileri girerek, ulaşmak istediğiniz tweetleri listeleyebilirsiniz. Bir başka alternatif ise Twitter arama çubuğuna istenilen bilgilere ulaşmak için gerekli anahtar kelimeyi arama fonksiyonunu yazdığınız takdirde hedeflenen tweetlere ulaşabilirsiniz. Örnek anahtar kelimemiz “Kaliteli Marka”, kullanıcı adımız ise @kalitelimarka olsun. Şimdi arama çubuğu üzerinden gerçekleştirilecek sorgulamaları nasıl yapacağınıza dair ipuçlarını sırasıyla yazının devamında okuyabilirsiniz.
Kelime Bazlı Gelişmiş Aramalar
Kendinize filtreleme yapmak istediğiniz bir anahtar kelime belirleyerek, ilgili anahtar kelimeye dair atılmış olan tweetleri rahatlıkla listeleyebilirsiniz. Kelime üzerinden yapılacak arama sorgularında farklı yöntemleri deneme şansınız vardır. Kelime bazlı aramalarda kullanabileceğimiz yöntemler ise şunlardır:
Atılan tweet içerisinde hem kaliteli hem de marka kelimesi bulunan tweetlere erişebilmek için arama alanına; kaliteli marka yazarak aratmalısınız.
Kaliteli marka kelimesinin birebir aynı şekilde kullanıldığı tweetlere erişebilmek için ise arama alanına tırnak içerisinde; “kaliteli marka” yazarak aratılması gerekmektedir.
Atılan tweet içerisinde okuokubil, Haber ya da her iki kelimeyi bulunduran tweetlere erişebilmek için ise arama alanına; okuokubil,Haber yazılması gerekmektedir.
Belirlenen anahtar kelimelerden sadece birisinin hangi tweetler içerisinde geçtiğini görebilmek için arama alanına; okuokubil-haber yazmanız gerekecektir. Böylelikle içerisinde okuokubil kelimesi bulunan ancak marka kelimesi bulunmayan tweetlere ulaşmış olacaksınız.
Belirlediğiniz anahtar kelimenin hashtag olarak kullanıldığı tweetlere ulaşabilmek için ise arama alanına; #okuokubilhaber yazmanız yeterli olacaktır. Bu sayede bu anahtar kelimeyi tweeti içerisinde hashtag olarak kullanmış tüm tweetlere ulaşabileceksiniz.
Kişi Bazlı Gelişmiş Aramalar
Twitter’da kullanıcıların attığı tweetleri sorgulamak, bir kullanıcıya atılan tweeti sorgulamak ya da bir kullanıcı adının geçtiği tweetleri bulmakta mümkündür. Böylelikle hedeflenen kişi sonuçlarına kolaylıkla erişim sağlayabilirsiniz. Kullanıcı odaklı arama sorgusu yaparken kullanılabilecek yöntemler ise şunlardır;
Bir kullanıcıya ait paylaşılan tweetlere ulaşmak için arama alanına; from:kalitelimarka yazmanız gerekmektedir. Böylelikle from kelimesinden sonra yazdığınız kullanıcı adına sahip olan hesaptan atılan tweetleri kolayca listeleyebilirsiniz.
Bir Twitter kullanıcısına gönderilen tweetleri listelemek için ise arama alanına; kime:kalitelimarka yazarak ilgili içeriklere ulaşabilirsiniz. Böylece ilgili kullanıcıya atılmış olan tweetleri listeleyebilirsiniz.
Atılan bir tweet içerisinde bir kullanıcı adından bahsedilen tweetlere ulaşabilmek için arama alanına; @kalitelimarka şeklinde yazmanız gerekmektedir. Böylelikle bu hesaptan bahseden tweetlere erişebilirsiniz.
Yer Odaklı Gelişmiş Aramalar
23baa6f9 3e88 4623 b7de 342193c21c7e
twitter
Belirli bir coğrafi lokasyondan ilgili anahtar kelime kullanılarak atılan tweetleri de tespit edebilmek mümkündür. Böylelikle özellikle reklam çalışması yürütenlerin, strateji belirlemelerinde de bir kolaylık olacaktır. Şimdi yer bazlı arama sorgusu gerçekleştirmek için kullanılan öncüllerin neler olduğuna bakalım.
Örneğin, İstanbul yakınlarında bulunan kullanıcılar tarafından anahtar kelimeniz ile ilgili atılan tweetleri görebilmek için arama alanına; “kaliteli marka” near:İstanbul yazmanız gerekmektedir.
Yine lokasyon olarak İstanbul örneğinden devam edecek olursak; Ankara’nın 80 km civarında atılmış olan tweetlere erişebilmek için arama alanına; near:Ankara within: 80 km yazmanız yeterli olacaktır.
okuokubil.com

Arkadaşlarınızla Paylaşın:
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.