Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18 °C
Az Bulutlu

Kızılderilileri Tanıyalım-Meet the Indians.

18.03.2019
420
A+
A-
Kızılderilileri Tanıyalım-Meet the Indians.

Kızılderilileri Tanıyalım.
D0e2beNWsAEMN8L

DzCuDDWVYAE5KEK

Bazı  yerli soykırım  örnekleri:

Sand Creek katliamı 1864
Wiyot katliamı         1860
Knolls katliamı      1865
Yontocket katliamı  1853
Bear River katliamı  1863
Pocahontas vahşice bir beyaz adam tarafından tecavüze uğradı sadece 12 yaşındaydı.

D0e2eYUXgAEdRvc

Kızılderililer, Asya’dan Bering Boğazı üzerinden Amerika’ya geçmiştir. Yani onlar, her ne kadar Amerikalı olarak bilinseler de, Kızılderililer aslen Asyalı’dır. Göçlerin yaklaşık 10.000-25.000 yıl önce başladığı tahmin edilmektedir. Göçler gruplar halinde gerçekleşmiş olduğundan  bu gruplar arasında dil, kültür ve din farkları vardır.
D0e2U0yX4AAbgp8

Kızılderili, Sibirya kökenli Eskimo – Aleut halkları dışında kalan bütün Amerika yerlileri için kullanılan ortak birleştirici ad olmasına rağmen bugün, Kızılderililerin nasıl adlandırılması gerektiği hâlâ tartışma konusudur.
D0e2YLhW0AUqcV

Türkçe Kızılderili adı İngilizce Redskin (kızıl deri) adının çevirisidir. İngilizcedeki Redskin kullanımı ise harfiyen İspanyolca Piel Roja adlandırmasından çeviridir.
D0Q5czjW0Aopx4
Dini İnançları
Dinsel inanç açısından kabileler arasında bazı ufak farklar olmasına karşın, genel olarak benzer tapınma biçimleri vardır. Bir yaratıcı ve doğal olayları kontrol eden ruhların ortak varlığına inanırlar ve bu da tek bir ruhsal güç olan Büyük Ruh (Wakan Tanka) Manitu’yu oluşturur. Wakan-Taka, her yerde, her insanın içinde ve evrenin merkezindeydi. Erkek ve kadınlar sabah günlerine başlamadan Hayatın Ustası’na o gün onlara bağışlanan hayatları için teşekkür ederlerdi.
D0w2q1TX0AAcDOA

Bir diğer benzerlik ise Şaman veya Şifacı (medicine man) denilen ve ruhlar dünyası ile ilişki kuran seçilmiş kişilerin varlığı. Kutsal adamlar, pek çok geleneğin sembolüdürler ve rahiplerle eşdeğer statüdedirler. Hangi hastalık olduğu fark etmeden acı çeken herkese pek çok farklı ritüel uygularlardı.

Benzerliklerden bir diğeri de doğayı ve doğadaki varlıkları kutsal semboller olarak görmeleriydi. Her insanın bir hayvanın gücü veya varlığının etkisi altında ve mirasını almış olmasıydı. Bu, bir kabilenin karakterini belirlerken ki en önemli ilham kaynaklarından biriydi.
DxJCU XQAIi3ap
Dans
Kızılderili kutlamaları büyük ritüel danslarla sembolize edilirdi. Bunun modern bir örneği, aslında Hayalet Dansı olan “Pow Wow” şarkısı olarak gösterilebilir. Dans etmek kabile hayatında çok önemli bir yer oynardı. Bu, mutluluk ve neşeyi göstermenin büyük bir yoluydu. Dans etmek güneş ve yağmur ruhlarını onure etmek için kullanılan bir yöntem olmasının yanı sıra hastalar ile savaşta yaralananları iyileştirdiğine inanılırdı. En tanınmış danslar Savaş, Dağ Ruhları(Apache) ve Ateş danslarıydı.

Müzik ise hemen her zaman bir rütüelin tamamlayıcısı hatta yönlendiricisi niteliği taşırdı. Şarkı başta gelirdi. Enstrüman ise onu izlerdi. Temel olarak ritim amaçlandığı için, en çok davul ile bir tür zırıltı ve flüt kullanılırdı.
Kum Boyama
Navajo inançlarına göre, bu sanat biçimi Kutsal İnsanlar kabileye farklı doğal materyaller kullanarak sanat eserleri üretmelerini emrettiklerinde oraya çıktı. Pek çok farklı karıştırma tekniği kullanarak kumdan oluşan düz bir tabana resimler yaptılar. Geleneksel danslar, kutsal dağlar ve efsanevi manzaralar; bu tablolara konu olan en yaygın şeylerdi.

Rüya Kapanı
Bu tılsım Ojibwa tarafından doğanın bilgeliğini öğretmek için yaratılmıştı. Yeni doğmuş çocukların harika rüyalarla dolu huzurlu bir uyku çekebilmeleri için başlarına asılmıştır. Kızılderili geleneklerine göre, gece havası rüyalarla doluydu. Kötü rüyaların bu kapanda kafası karışırdı. Yollarını bulamazlar, gün doğduğunda yokluğa karışırlardı.

Yaşam
Kızılderili kadını, kendi toplumunun büyük yaşam çemberinin tam ortasında yer alırdı. Askerî ve yönetsel işlerden dışlanmazdı. Aileyi çekip çevirme görevi de onun üzerindeydi. Birçok kabilede mallar kadının sayılır; mal ve unvanlar kadınlar tarafından sonraki kuşaklara aktarılırdı.
Dy1E8zGXQAIg5Re

Bir şey anlatmak için kelime ya da cümle değil, tek tek kelimelerin birleştirilmesiyle türetilen bileşik kelimeler kullanırlar. Meselâ, “o kadın çizgili bir elbise giyiyordu” cümlesinin yerine “kadın – çizgi – elbise” derler.
Bir Kızılderili için pipo taşımak, bir sorumluluk, bir onurdu. Bu hak, ruhsal bilgilenmeyle kazanılırdı. Pipo, kabilenin “gizem zekâsı”nın şifresi olarak benimsenirdi.
Kızılderililerin geleneksel silahları arasında ilk sırayı ok ve yay alırdı. Deneyimli bir atıcı, dakikada altı ok atabilirdi.
Dy1FAYPW0AEvICN

Büyük Ovalar’daki kabilelerin yaşamı temel olarak bizonlara bağlıydı. Her iki okyanusun kıyı bölgelerindeki halkların geçim kaynağı orman ve su ürünleriydi. Kızılderili doğaya ve dünyaya saygı göstermek durumundadır; yaşamı da buna bağlıdır zaten.
Nitekim Kızılderili kendini doğadan ayrı değil, onun bir parçası olarak görür. Toprak Ana, bedeninin geldiği yerdir. Gökyüzü büyükbabası, ay büyükannesidir. Yaşayan hiçbir varlığı kendisinden farklı görmez.
Dy1FEhCX0AA rvR

Tatanga Mani (Yürüyen Boğa) adlı bir Stoney Kızılderilisi bu konu hakkında şöyle söylemiştir:
“Biz Yüce Ruh’un eserlerini her şeyde görürdük; ayda, güneşte, ağaçlarda, rüzgârda ve dağlarda. Bazen bunlar aracılığıyla ona yaklaşırdık. …Siz ağaçların konuştuğunu bilir miydiniz? Evet, konuşurlar. Birbirleriyle konuşurlar; kulak verirseniz sizinle de konuşacaklardır.”

English translation

Some examples of indigenous genocide:
Sand Creek Massacre       1864
Wiyot Massacre               1860
Knolls massacre              1865
The Yontocket massacre  1853
The Bear River massacre 1863
 Pocahontas was raped by a brutal white man and was only 12 years old.

Meet the Indians.

Indians, Asia through the Bering Strait has passed to America. In other words, although they are known as Americans, the Indians are originally Asian. Migration is estimated to have started about 10,000-25,000 years ago. Since migrations occur in groups, there are differences in language, culture and religion among these groups.


Although the Native American is the common unifying name for all American Indians except the Siberian-born Eskimo-Aleut peoples, it is still a matter of debate as to how the Indians should be named.

English The name Redskin (red skin). The use of Redskin in English is literally translated from the Piel Roja nomenclature in Spanish.

Religious Beliefs

Dyu74nLWsAALngN

Although there are some slight differences between tribes in terms of religious belief, there are generally similar forms of worship. They believe in the common existence of souls that control a creative and natural phenomenon, and this constitutes the only Spiritual Force (Wakan Tanka) Manitu. Wakan-Taka was everywhere, in every human being, and in the center of the universe. Men and women would thank the Master of Life for their life which had been donated to them that day.

DzwTFbLWwAEOW0

Another similarity is the presence of selected people who are called Shaman or Healer (medicine man) and who relate to the world of souls. The holy men are symbolic of many traditions and have the same status as priests. They applied many different rituals to all who suffered without realizing what disease it was.

One of the similarities was that they regarded nature and nature as sacred symbols. Every man was under the influence and power of an animal. This was one of the most important inspiration for determining the character of a tribe.

DzwTVIdXQAAuB4

Dance

The Indian celebrations were symbolized by great ritual dances. A modern example of this is the alet Pow Wow, song, which is actually the Ghost Dance. Dancing played a very important place in the tribal life. This was a great way to show happiness and joy. It was believed that dancing was a method used to soothe the spirits of the sun and rain, as well as to heal those injured in the battle with patients. The most well-known dances were War, Mountain Spirits (Apache) and Fire Dances.

DzMtyYCWwAE SGJ

Music was almost always a complement or even a trainer. The song came first. The instrument was followed. As the rhythm was basically intended, a kind of twinkling and flute was used with the drum most.

Sand painting

According to the Navajo beliefs, this art form came out when the Holy People ordered the tribe to produce works of art using different natural materials. They used a variety of different blending techniques to create a flat base of sand. Traditional dances, sacred mountains and legendary landscapes; these were the most common things that were subject to these tables.

Dream Catcher

This talisman was created by Ojibwa to teach the wisdom of nature. Newborn children are hung on their heads so that they can take a peaceful sleep full of wonderful dreams. According to Indian traditions, the night air was full of dreams. Bad dreams would be confused by this shutdown. They could not find their way, they would be lost when the day was born.

Life

The Indian woman was in the middle of the big circle of life of her community. He was not exempted from military and administrative affairs. He was also in charge of pulling the family away. In many tribes the goods are counted of the woman; goods and titles were transferred by women to the next generations.

They use compound words derived from combining individual words, not words or sentences. For example, they say ”she was wearing a striped dress iy instead of a bir woman – a – dress Mes.

Carrying a pipe for a Native American was a responsibility, an honor. This right was gained through spiritual knowledge. The pipe was adopted as the cipher of the tribe’s ın mystery intelligence Pip.

Among the traditional weapons of the Indians, the first line was bow and arrow. An experienced shooter could shoot six arrows a minute.

The life of the tribes in the Great Plains was basically dependent on the bison. The livelihoods of the peoples in the coastal regions of both oceans were forest and aquatic products. The Indian has to respect the nature and the world; life depends on it anyway.

As a matter of fact, the Native American sees himself not as separate from nature but as part of it. Mother Earth is the place where your body comes from. The grandfather of the sky is the grandmother of the moon. He sees no living being as different from himself.

A Stoney Indian named Tatanga Mani said:


“We saw the works of the Supreme Spirit in all things; in the moon, in the sun, in trees, in the wind and in the mountains. Sometimes we approached him through these. … Did you know that the trees were talking? Yeah, they talk. They talk to each other; If you listen, they will talk to you. kulak
okuokubil.com

Arkadaşlarınızla Paylaşın:
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.