Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 14 °C
Yağmurlu

Kabus Bir Türlü Bitmedi.

01.03.2019
1.233
A+
A-
Kabus Bir Türlü Bitmedi.

Kabus Bir Türlü Bitmedi.
a9df922e 3678 4e3a 9142 59987c549c89
Sultan Mesut, II. Kılıçarslan 

Özellikle Sultan Mesut, II. Kılıçarslan ve Alaaddin Keykubat döneminde altın günlerini yaşayan Aksaray’ın sonraki dönemlerde kabus yaşadığını kaynaklardan öğreniyoruz IV. Kılıçarslan Aksaray’da Taceddin  Mutez’in  tertip ettiği bir ziyafette muineddin Pervane’nin tertibi sonucunda öldürülmüştür (1266). (1277) yılında çıkan hatıroğlu isyanı Selçuklu devlet adamlarının Abaka Han’a gitmeleri baybars’ın Moğolları yenerek Kayseri’ye gelişi ve Karaman Oğullarının İstiklal hareketleri ülkede derin sarsıntılara sebebiyet vermiştir. Bu durumdan istifade eden ve Aksaray vergilerini uhdesinde bulunduran Kızıl Hamit topladığı 4000 kişilik bir kuvvetle şehri hakim olmuş ve zulüm yapmaya başlamıştır. 
Şehzade Kongurtay yönetimindeki Moğol  kuvvetlerinin bölgeye gelmesi üzerine kızıl Hamit Aksaray’ın esnaf ve sanatkarları da dahil bütün halkını dışarı çıkmasını çıkmayanların dükkanlarını yağmalanması emretmiştir. Şehri kuşatan Şehzade Kongurtay, Kızıl Hamit ve adamlarını Yakalayarak cezalandırmış, birçok Alim ve ileri gelen esir edilmiş veya katledilmiştir. Yapılan nüfus sayımında ise ölen kalan şehirde 6000 kişinin yaşadığı kaydedilmektedir II. Kılıçarslan devrinde beri önemli bir askeri üssü ve ticaret merkezi olan Aksaray bu hadiseden sonra nüfus ve iktisadi durum bakımından büyük bir Sarsıntı geçirmiştir bu kara günlerde Aksaray’ın kararlaştırılmış olan yıllık vergisinin 200.000  dirhem den 400.000 dirhem yükseldiği bilinmektedir. 
1298 yılında baycu’nun torunu Sülemiş Anadolu’da müstakil bir devlet kurmak için isyan etmiştir Moğollara karşı Selçuklu Sultan ve şehzadeleri ile Türkmenleri giriştiği mücadelelerde hep yenilmiş ve ezilmiş bulunan anadolu halkı moğolların kendi aralarında çakışmalarını Ümit de beklemekte idiler sülemiş halk arasında fazla sevilen bir kimse olmamasına rağmen Aksaray Kadısı ve kardeşi Mümin in bu isyana destek verdikleri görülür u İsyan sırasında vilayetlerinin vergi hukuk ve usul gelirleri asker ve elçilerin gidip gelmesinin sebep olduğu darbelerle yok olmakla karşı karşıya gelmiştir.

fba8b0c7 875d 48ee abf4 5aaabd4d175c
Sultan Mesut, II. Kılıçarslan 


okuokubil.com

Arkadaşlarınızla Paylaşın:
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.