Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16 °C
Az Bulutlu

İyi balda HMF Bulunmaz. Işıl İşlem Yapılmaz.

02.03.2019
348
A+
A-
İyi balda HMF Bulunmaz. Işıl İşlem Yapılmaz.

İyi balda HMF Bulunmaz. Işıl İşlem Yapılmaz.

Balda HMF bulunmaz. HMF balın ısıtılması veya sıcak yerde depolanmasından dolayı balda ortaya çıkan kanserojen bir maddedir. Bal’da Işıl işlem uygulaması yapılmadığından HMF oranı da düşük olmaktadır. Bu nedenle bal erken kristalize (şekerleşme) olur bu balın kendi doğal yapısından  kaynaklı bir durumdur ve 45 derece sıcak su içinde içine su girmeyecek bir şekilde ısıtıldığında tekrar eski haline dönecektir.
 prolin balın kalite parametrelerinden biridir. Gıda kodeksi çiçek ballarında 300 mg/kg üzerindeki balları  kodekse uygun bulmaktadır. İyi bir balda  ise çıtayı daha yukarı taşıyarak 600 miligram üzeri bir Kriter koyarak Kalitesi artırılır. C4 şekerleri bala dışarıdan eklenen Mısır şurubu vb şekerlerdir. Gıda kodeksi çiçek bağlarında %7 oranına kadar bunu kabul etmektedir.
iyi bir balda bu oran 0 dır.
Nem, balda bulunan su oranıdır. Olgunlaşmamış erken hasat edilen ballarda bu oran yüksektir.
Gıda kodeksinde bu oranın üst sınırı %20dir. Bal firmaları nem miktarını azaltmak için ışıl işlem uyguladıklarında HMF değeri artacağından ayarlanması zor bir parametredir. İyi ballarda ışıl işlem uygulanmadığında ortalama %10 değerindedir.

a934cba7 1f16 43ed 9378 c9faafb20194
HMF Katkısız Bal

okuokubil.com

Arkadaşlarınızla Paylaşın:
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.