Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20 °C
Açık

Bozuk Uyku ve Amiloid.

02.03.2019
365
A+
A-
Bozuk Uyku ve Amiloid.

Bozuk Uyku ve Amiloid.

Hasar görmüş uyku, hafızada sorun yaşamamış insanların beyninde amiloid plaklarının birikmesiyle bağlantılı görünüyor. Amiloid plaklar, erken dönem Alzheimer hastalığı için karakteristik bir belirteçtir. Neden olduğunu ve uyku değişikliklerinin olup olmadığını anlamak için bilişsel gerilemeyi öngörebilecek daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.
Araştırmacılar, demansa ücretsiz olan 45 ila 80 yaşları arasındaki 100 kişinin uyku düzenini inceledi. Bunların yarısında aile öyküsü Alzheimer hastalığı vardı. Uyku, katılımcıların her birine yerleştirilen bir cihazla iki hafta boyunca ölçüldü. Anketler ve uyku günlükleri araştırmacılar tarafından analiz edildi.
 

Bozuk%2BUyku%2Bve%2BAmiloid.
Bozuk Uyku ve Amiloid.

Çalışmanın sonunda, halkın% 25’inin Alzheimer hastalığı semptomlarının başlamasından yıllarca önce ortaya çıkabilecek olan amiloid plaklarına dair kanıtları olduğu bulundu. Bir katılımcının çalışma boyunca yatakta geçirdiği ortalama süre 8 saat civarında iken, gece boyunca kısa uyanma sonucu ortalama uyku süresi 6,5 saatti.
Çalışma, saatte 5 defadan fazla uyananların, bu kadar uyanmamış olanlara kıyasla amiloid plak birikimi gösterme ihtimalinin daha yüksek olduğunu keşfetti. Araştırma ayrıca, uykuyu kesenlerin, amiloid plaklara daha etkili bir şekilde uyuyanlara kıyasla daha eğilimli olduğunu da keşfetti. Bunun anlamı, zamanlarının% 85’inden daha azını harcayan insanlar, zamanlarının% 85’inden daha fazlasını harcayanlardan daha fazla amiloid plaklara sahip olma eğilimindedir.
Amiloid plaklar ve bozulmuş uyku arasındaki bağlantı ilginçtir, ancak bozulmuş uykunun amiloid plaklara katkıda bulunup bulunmadığını ya da Alzheimer’ın erken evrelerinde beynin değişip değişmediğine karar vermek için insanların uykularını takip eden uzun süreli çalışmalara ihtiyaç vardır. Çalışma, uyku manipülasyonunun Alzheimer’ın önlenmesi veya yavaşlaması için olası bir strateji olup olmadığına bakmak için temel hazırlıyor.

okuokubil.com

Arkadaşlarınızla Paylaşın:
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.