Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 17 °C
Az Bulutlu

Uyku Apnesinin Tehlikeleri Nelerdir?

03.02.2019
434
A+
A-
Uyku Apnesinin Tehlikeleri Nelerdir?

Uyku Apnesinin Tehlikeleri Nelerdir?

Benim bir arkadaşım geçenlerde uyku apnesi için kontrole gitmişti muayene sonucunda uykusunda 143 defa kalbinin durup çalıştığı bununda Türkiye’de ilk defa görüldüğü söylendi bu sayede ilk uyku apnesi ile tanışmış oldum.
Uyku%2BApnesi
Uyku Apnesi
Araştırmaya göre, fiziksel aktiviteye ek olarak bir Akdeniz diyeti seçmek, bazı uyku apnesi semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilir.
Çalışma, Akdeniz diyetinin, uyku apnesi olan obez bireylerde, aptal diyet planındaki bireylere kıyasla uyku apnesi semptomları üzerindeki etkisini incelemiştir.
Obstrüktif uyku apnesi, bir kişinin normal uyku düzenini bozan uyku sırasında sık sık nefes alma duraklamaları ile sonuçlanır. Bu, yetişkin nüfusun yaklaşık % 2-4’ünün bu hastalığa sahip olması, uyku ile ilgili solunum rahatsızlıklarının en yaygınlarından biridir. Bu yüzde obezite ile% 20-40 oranında artacaktır ve kilo vermek genellikle tedavi için önerilen planın önemli bir parçası olabilir.
Araştırmacılar obstrüktif uyku apnesi yaşayan 40 obez kişiye baktı. Yirmi kişiye uyması için ihtiyatlı bir diyet uygulanırken, diğer 20’si Akdeniz diyeti uyguladı. İki gruptan da fiziksel aktivitelerini artırmaları istendi, çünkü çoğunlukla günlük 30 dakikadan az yürümeleri.
Her grupta, bireyler ayrıca uyurken üst havayolunu temiz tutan bir hava akımı oluşturan bir maske kullanmayı içeren sürekli pozitif hava yolu basıncı (CPAP) terapisine sahipti.
Araştırmacılar, polisomnografi olarak adlandırılan bir uyku çalışması boyunca bireyleri izlemiştir. Bu, beyin içindeki elektriksel aktivite, göz hareketleri ve ayrıca horlama gibi engelleyici uyku apnesi için bir dizi markörün izlenmesini içerir. Bireyler çalışmanın başında ve altı ay sonra bir kez daha değerlendirildi.
Bulgular, bir Akdeniz diyetini takip eden bireylerin, apne denilen azalmış rahatsızlık miktarı gibi uyku apnesi semptomlarını azalttığını, normalde ise toplam uykuda% 25’ini oluşturan hızlı göz hareketi (REM) aşamasında olduğunu ortaya koydu. gece.
Sonuçlar ayrıca, bir Akdeniz diyetini takip eden bireylerin aynı zamanda kalori kısıtlı diyetle daha iyi bir bağlılık gösterdiğini, fiziksel aktivitedeki bir artışın yanı sıra karın yağında daha büyük bir azalma gösterdiğini de göstermiştir.
Bu küçük örneklemin sonuçları, uyku apnesi olanlar için uykuda bir aşamada bir iyileşme olduğunu gösterirken, hastalığın ciddiyetinde genel bir iyileşme göstermedi. Araştırmacılar, uyku apnesi semptomları için bu diyetin avantajlarını tam olarak anlamak için daha büyük bir numunede daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyulduğunu tavsiye ediyorlar.
Araştırmacılara göre Akdeniz diyetinin fiziksel aktivite ile birlikte uyku apnesi semptomları üzerine etkilerini inceleyen ilk çalışma. Sonuçlar, Akdeniz diyet grubunda REM uykusu sırasındaki rahatsızlık oranının diğer gruba göre daha fazla azaldığını ortaya koydu.

okuokubil.com

Arkadaşlarınızla Paylaşın:
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.