Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20 °C
Az Bulutlu

radyo teleskopu nasıl çalışır?

07.02.2019
401
A+
A-
radyo teleskopu nasıl çalışır?

radyo teleskopu nasıl çalışır?

radyo%2Bteleskopu%2Bnas%25C4%25B1l%2B%25C3%25A7al%25C4%25B1%25C5%259F%25C4%25B1rGüneşten veya Samanyolu’nun belirli bir yönünden veya teleskobun yönlendirildiği evrendeki diğer radyo kaynaklarından gelen radyo dalgaları (1) , metal ağın parabolik aynası (2) tarafından antendeki antene yansıtılır . aynanın odak noktası (3) .
Anten tarafından yakalanan radyo dalgaları , odak kutusunda (4) ön uç alıcısı tarafından büyütülen çok zayıf bir voltaj yaratır .
Özel bir koaksiyel kablo (5) vasıtasıyla , sinyal, sinyalin daha da büyütüldüğü, işlendiği ve gözlem olarak kaydedildiği kontrol evindeki (6) arka uç alıcısına gider .
Radyo teleskopu devreye alındığında, gözlemler uzun kağıt şeritlerine bir şerit grafik kaydedici ile kaydedildi. Gözlemlerini anlamak için, astronomlar kağıt kayıtlarını kurşun kalem ve cetvelle doğru okumak zorunda kaldılar. Okudukları sayılarla her türlü hesaplamaları yapmak zorunda kaldılar. O zaman, hala elle, logaritma tablosu, slayt kuralı ve elektrik hesap makinesi ile yapıldı.
Birkaç yıl içinde, gözlemler delikli kağıt kasete kaydedildi. Üniversite bilgisayarlarının yardımıyla, gök bilimciler bu kasetleri okuyabilir ve hesaplarını otomatikleştirebilirler. Daha sonra, zımbalanmış bant manyetik bant ve manyetik disk ile değiştirildi.
CAMRAS şimdi gözlemler sırasında bilgisayarlarla ölçümlerini aynı anda işler – yani çevrim içi – ve tüm gözlem verilerini internet yoluyla ASTRON binasındaki kendi sunucularına kaydeder .
okuokubil.com

Arkadaşlarınızla Paylaşın:
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.