Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21 °C
Açık

Pir Ahi evran-ı Veli Hazretleri Kimdir?

26.02.2019
1.252
A+
A-
Pir Ahi evran-ı Veli Hazretleri Kimdir?

Pir Ahi evran-ı Veli Hazretleri Kimdir?

Esas adı Mahmut bin Ahmed Ebu’l Hakayık nasırud-din olup 1171 yılında Horasan’ın Hoy kasabasında doğdu.
 Türklüğün manevi Piri Ahmet Yesevi Fahreddin Razi gibi büyük alimlerin dergahında mana ve madde aleminin tüm bilgilerini tedris edip zamanın sayılı aileleri arasında yer aldı. Yüce Türk milletinin Anadolu’yu yurt edinme seferine Alperenler olarak horasandan gönderilen Hacı Bektaş-I Veli Mevlana gibi büyük önderlerinden olan Ahi Evran 1206 yıllarında 35 yaşındayken Anadolu’ya geldi O zamanki adı Gül şehri olan Kırşehir’e yerleşti.
Ahi Evran-I  Veli Kırşehir’de tüm ülkeyi kucaklayan  büyük Ahi teşkilatını kurup onun lideri ve Piri oldu.  İlk mesleği depbağlık olan Ahi Evran bayraktarlar, Bağbanlar, Başmakçılar, kılıççılar çadırcılar, çanakçılar, Dokumacılar, dülgerler, meccarlar, gemiciler, hallaçlar, iğneciler, kuyumcular, Kürkçüler, şairler Tabipler, Tüfenkçiler  gibi 32 mesleğin ustası ve  piridir.
 Ahi evranı Veli Kurduğu  ahilik sistemi ile sadece milletine değil tüm insanlık için sosyal, iktisadi, siyasi bir yaşam tarzı oluşturmuştur.  Osmanlı İmparatorluğu’nun yönetim felsefesine Ahilik Egemen olmuş padişahlar Ahi terbiyesi almış ahi ünvanı taşımışlardır.
 Ahiliğin Anayasası Fütüvvetnamelerdir.
Ahi kişinin ; eli,kapısı,safrası açık, gözü,beli,dili kapalıdır.
Pir Ahi evran-ı Veli Hazretleri. 01 Nisan 1264 tarihinde Kırşehir’de Moğollarla yapılan bir savaşta 93 yaşında ön saflarda kılıç sallarken şehit olmuştur. Türbesi Kırşehir’de Ahi evran camii ve medresesinde bulunmaktadır.

 

Arkadaşlarınızla Paylaşın:
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.