Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23 °C
Az Bulutlu

Diriliş Ertuğrul Dizisinde Tanıdığımız Hülagü Han Kimdir?

14.02.2019
1.186
A+
A-
Diriliş Ertuğrul Dizisinde Tanıdığımız Hülagü Han Kimdir?

Diriliş Ertuğrul Dizisinde Tanıdığımız Hülagü Han Kimdir?

Cengiz Han’ın torunu olan Hülagü Han 1217 yılında karakurum da doğdu annesi sorgu tnb ki ve karısı 96 Nasturi hıristiyanları Moğol İmparatorluğu’nun dinlere karşı alışılmış hoşgörüsüne karşın hülagü’nün Müslümanları olan düşmanlığın da onların etkisi olduğu düşünülmektedir. 
 Bir başka görüş ise Emeviler ve Abbasiler liselerinin Türk Moğol haklarına karşı kötü muamele etmesinin Hülagü Han üzerinde İntikam hissi uyandırmasının Müslümanlara düşman olmasını etkisi olduğudur.
H%25C3%25BClag%25C3%25BC%2BHan
Hülagü Han
lagü Han 1255 yılında ağabeyime İlhan tarafından Ortadoğu’da henüz ele geçirilmemiş toprakların fethini tamamlamak üzere görevlendirildi.  Görevleri Nurları Hakimiyet altına almak Haşhaşi Tarikatı ne ortadan kaldırmak Abbasi halifeliğini yıkmak Suriye topraklarının İstilası ve Mısır’daki Memlük Devleti’ni yıkmaktır mengühan Hülagü ve teslim olanlara iyi davranmasını karşılık oranları ise tamamen ortadan kaldırılmasını emretti. 
 Hülagü Han ağabey Mengü Han tarafından aldığı Emir üzerine büyük bir orduyla sefere çıktı luristan ata bindiğini kolayca ele geçirdi Haşhaşiler den alınması imkansız olan Alamut kalesini Ordu’da bulunan İtalya mühendislerin yardımı ile yok etti. Hülagü Kalenin altına tüneller açarak Petrol ile doldurdu.
  Daha sonra tüneller ateşleyerek patlatmak suretiyle in halinde daha sonra Moğol ordusu bağdatı genelde Hülagü Han halife mutasım dan teslim olmasını istedi onun üzerine halife Eğer kendisine saldırırsa Allah’ın gazabına uğrayacağını söyleyerek teslim olmayı reddetti.
 Öte yandan birçok kaynak halifenin saldırıya karşı yeterli önlem almadığını yazmaktadır.
 Hülagü Han orduyu bölümlere ayırarak bağdat’ı her yönden kuşatma altına aldı Abbasi ordusu batıdan saldıran yol kuvvetlerinin bir kısmını geri püskürtmeyi başardığı Fakat daha sonraki çarpışmalarda yenildiler. 
 Yapılan düceyil muharebesinde Moğollar düzeylerindeki setleri yıkarak Abbasi ordusunu tuzağa düşürdüler.  Askerlerin neredeyse tamamı kılıçtan geçirildi ya da bu oldu Daha sonra şehir kuş atılarak alındı.  Bunun üzerine halife mutasım anlaşma teklif etti ancak kabul edilmedi Moğollar 13 Şubat 1258 tarihinde Bağdat’a girdi.  Şehir Bir hafta boyunca yağmalandı katledildi tarihçilere göre şehirde öldürülen insan sayısı 100 bini geçmektedir. 
 Hülagü Han döneminin Fransız Kralı 9 LYS’ye mektubunda ordusunun yaklaşık 200.000 kişiyi öldürdüğünü söylemektedir.  Yapımı nesiller boyu süren Cami Sarayı hastaneler yağmalar Irak yok edildi.
  Halife öldürülmeden önce halkının katledilmesi ve şehrinin falan edilmesi izletildi daha sonra halife keçiye sarılıp atlar tarafından yönetildi bir oğlu hariç tüm oğulları öldürüldü öte yandan Moğollar sadece direnişle karşılaştıkları şehirlerde halkı ile birlikte büyük bir yağmur ve katliam yapıyorlardı Eğer şehir savaşmadan teslim alınmış S6 ve hoşlanıyordu Bağdat kuşatmasında da olduğu gibi kısa süren çalışmalar sonucunda alınmışsa yağma yapılmakla birlikte bu kadar büyük bir vahşet olmuyordu.  Bağda dünyamı edilirken sergilenen vahşet Moğol tarihinin en acımasız olanıydı bazı Çin şehirlerinin de Bağdatlı Aynı kaderi paylaştığı söylenir Ancak bunlar belgelenmiştir bundan yüzyıllar sonra bile Bağdat terk edilmiş harabe şehir görünümünden kurtulamadı bazen alınmasının ardından bölgedeki küçük şehirler Hülagü Han a bağlılıklarını bildirdi Moğol ordusu Suriye’ye eyyubiler üzerine yürüdü. 
 Akdeniz kıyılarına kadar Birlikler gönderildi. Mısır’da bir sonraki Hedef olarak görünüyordu fakat Mengü Han’ın ölümü Hülagü Han ve ordusunun büyük kısmını bu seferlerden Vazgeçmek Zorunda bıraktı.  Arkasından gelen taht kavgaları bir kardeşinin hapse girmesi ve diğerinin de büyük Han seçimi ile o sonuçlandı.
 Mango Han’ın ölümünden sonra Moğol Birliği de almış ve imparatorluk 4 parçaya bölünmüştür Hülagü Han’ın kurduğu İlhanlı Devleti bunlardan biridir Ortadoğu’da kalıp sefere devam eden Moğol Ordusu ayncalut muharebesi’nde Türk askerlerinden oluşan memlüklere karşı yenildi.  1262 yılında Hülagü hakimiyetindeki 2 bölgeden de ancak Yokluğunda ki mağlubiyetlerin intikamını alma fırsatı bulamadılar.
 Gökhan ordusunu toplayıp ayrıcalık yenilgisinin intikamını almak üzere sefere çıktığı sırada berkehan nogayhan komutasındaki ordusunu İlhanlar üzerine göndermiş de bunun üzerine Hülagü Seferden vazgeçip kuzeye döndü. Kafkasların kuzeyindeki bölgeyi alma girişimleri sonuç vermedi ve nogayhan tarafından Bozguna uğradı Kemal orduları arasındaki ilk savaş de ve imparatorluk Birliği’nin bozulmasının açık göstergesiydi. 
 Hülagü Han 1265 yılında öldü daha sonra Ata ve cariye leri kurban edilerek yanına gömüldü. Cenazesi şamanist geleneklerine göre yapılan son hükümdardır mezarı kurmaya Gölü’ndeki bir adadadır en büyük oğlu abaka Han yerine geçerek babasının politikasını devam ettirdi.

okuokubil.com

Arkadaşlarınızla Paylaşın:
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.