Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22 °C
Parçalı Bulutlu

Cacabey Nurettin Cebrail Kimdir? 1240-1301

25.02.2019
1.489
A+
A-
Cacabey Nurettin Cebrail Kimdir? 1240-1301
Cacabey Nurettin Cebrail Kimdir? 1240-1301
Cacabey%2Bsanduka

Ceceli Aşireti’nin beyi olan Emir Bahattin Can’ın oğlu olan Nurettin Cebrail 1240 yılında doğdu Cacabey Eskişehir Emir’i iken bir süre Tokat’ta kaldıktan sonra Kırşehir’e Vali olmuştur.
 Kırşehir Valisi iken Emirhor  olan Esetdeddin isyanı bastırmıştır.
 Elbistan Savaşı’na katılıp orada Memlük sultanı Baybars a esir düştü . Baybars bütün esirleri serbest bırakınca Cacabey Şamdan Kırşehir’e döndü. Cacabey’in kısa zamanda ünü Kırşehir’de yayıldı. Mevlana ve Hacı Bektaş ile ilişkilerde bulundu. Cacabey Anadolu’da birçok Hayır Kurumu yapmıştır Eskişehir’de bir cami ve Birhan yaptırmış on yedi  cami ve zaviye yiğide onarıma almıştır. Kırşehir’de adıyla anılan Cacabey Medresesi Ne yani dönemin astronomi okulunu yaptırmış ve birçok hizmetlerde bulunmuştur. 
Cacabey takviyesinde Emir ve büyük Kumandan Alim Adil insaflı düşmanlarla Kutlu savaşlarda Zafer kazanmış asker besliyerek  sınırları koruyan her hayırlı iş yapan kişi olarak tanıtılmaktadır. Ayrıca Cacabey Hz Mevlana’dan öğütler almış bir devlet adamıdır. Cacabey 1301 yılında Rum tekfurları ile yapılan savaşta şehit düşmüş naaşı Kırşehir’e getirilerek 1272 de yaptırdığı Medrese’nin yanındaki türbeye defnedilmiştir.

Minarenin üzerindeki kitabede yaptıran için bir dua vardır. Burada yapının kurucusuna Rabbin inayeti istenmekte ve sesi daha göğe erişmeden bu dileğin iyi kabul göreceğine inanıldığı bildirilmektedir. Minarenin gözlem Kulesi olarak kullanıldığı düşünülmektedir.XYX yüz yıl içinde medresenin harap halde olduğu tahmin edilmektedir.  Nitekim 1858 yılında Kırşehir’den geçen AD  mordtmann   yapının mühimmat ambarı olarak kullanıldığını yazar. Daha sonra da harap durumda bulunan medresenin bir kısmının Cami yapıldığı 1325 (1907)tarihli Ankara vilayeti salnamesinde belirtilir. Vakıflar İdaresi tarafından büyük ölçüde restorasyon gören medrese, cami olarak yeniden ibadete açılmış olup bugün de cami olarak kullanılmaktadır.

Cacabey Medresesinin karakteristrik özelliği,cephe ve köşelerde bulunan sütuncelerdir Toplam üç adet olan bu sütunceler, roketin ateşleme ve fırlatma halini göstermektedir. WIII. yüzyılda roket çiziminin bu yapıda kullanılması, işlev ve mimari arasındaki uyumun önemli bir göstergesidir.

Medrese, tamamen kesme taş ve moloz taş minare ise sırlı tuğladan yapılmıştır.

Minare
Minare

Cacabey%2Bcami
Cacabey Camii
cami%2Bi%25C3%25A7i...
Cacabey Camii İçi
cami%2Bi%25C3%25A7i.
Cacabey Camii İçi

okuokubil.com

Arkadaşlarınızla Paylaşın:
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM
  1. Unknown dedi ki:

    Nur icinde yatsin