Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18 °C
Az Bulutlu

Aksaray Vali Konağı Kültür Müzesi.

27.02.2019
513
A+
A-
Aksaray Vali Konağı Kültür Müzesi.

 Aksaray Vali Konağı Kültür Müzesi.


Burası Medresenin kalıntılar üzerine kurulmuş Aksaray Vali konağıdır.Bunun gbi bir çok medreseler,hamamlar tarihi binalar yok edilmiş. Aksaray 1920 yılında vilayet olduktan sonra 1927 yılında temeli atılıp 1930 yılındada tamamlanan  vali konağıdır. Burada 1920 – 1933 yılına kadar Üç vali kalmıştır. Birincisi Abdullah Sabri Karter dir. 1933 yılında  Kazım karabekir’in kurduğu serbest fırkadan dolayı  serbest fırkanın oyları çok fazla olduğu için Aksaray’ın kırk yerle birlikte vilayetliği elimizden alınmış.
Taki bu 1989 yılına kadar devam etti 1989 yılında o zaman Ankara büyük belediye başkanı Mehmet Altınsoy buradan geçerken rahmetli Turgut Özal’a buranın tarihini anlatıp daha sonrada Aksaray halkının sizden bir ricası var buranın tekrar vilayet olmasını bekliyor deyince 1989 yılında tekrar vilayet oluyor.
1989 yılında ilk gelen valilerimiz bu konakta kaldılar. 1997 yılına kadar valiler burada ikamet ettiler. Daha sonra ilerdeki hastanenin yanına büyük vali konağı yapıldıktan sonra valimiz oraya taşındı. 2007 ye kadar da burada vali yardımcılarımız  On sene boyunca kaldılar. Daha sonra 2007 yılında  o zamanki valimiz sebahati Buyuran sayesinde kültür evine dönüştürüldü.Yaklaşık 12 yıldır kültür evi olarak devam ediyor.
Bizimle çok yakından ilgilenen ve bu bilgileri veren İl özel idaresi kültür müdürümüz Ali Aydın beye teşekkürlerimi sunarım.
12
Aksaray Vali Konağı Kiltür Müzesi

okuokubil.com

Arkadaşlarınızla Paylaşın:
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.