Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18 °C
Az Bulutlu

Kıbrıs Barış Harekatı’nda kullanılan çıkarma gemisini tanıyalım.

13.01.2019
525
A+
A-
Kıbrıs Barış Harekatı’nda kullanılan çıkarma gemisini tanıyalım.

Kıbrıs Barış Harekatı’nda kullanılan çıkarma gemisini tanıyalım.

1974 yılında Ayşe tatile çıktı paralosu ile yapılan kıbrıs harekatında bir çok kahraman çıkmış canlarını,kanlarını seve seve vermiştir. Hikayeler anlata anlata bitmez yeşil sarıklı ihtiyarlar,benzini biten uçağın hala uçmaya devam ederek düşman mevzilerini bombalayıp gelmesi gizemli olaylar ile dolu bir dönemin içerisinde tarihe malolmuş kazanılan zaferin ardında kalan kullanılan gemiler,tanklar,toplar şimdilerde müze haline getirilmiştir.

Adana Büyükşehir Belediyesi’nce, 1974 yılında Kıbrıs Barış Harekatı’nda kullanılan tank çıkarma gemisi restore edilip, müze olarak ziyaretine açıldı.

TCG%2B314 302
TCG 314-302

Vatandaşta milli tarih bilincini pekiştirmek amacıyla müzeye dönüştürülen ve Merkez Park’a konulan çıkarma gemisinin açılışı Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Zihni Aldırmaz, Garnizon Komutanlığı’ndan Albay Aykut Denizbey ve Kıbrıs gazileri tarafından yapıldı. Düzenlenen törende konuşan Aldırmaz, muhteşem bir gün geçirdiklerini söyledi. Çanakkale Deniz Zaferi’nin 99’uncu yıl dönümünün kutlandığı günde kıbrıs barış harekatı’na katılan gazilerin anılarını kalıcı hale getirmek için hurda fabrikasına götürülmesi planlanan tank çıkarma gemisine sahip çıktıklarını ifade eden Aldırmaz, bakım, onarım ve ışıklandırmaya katılan personele teşekkür etti. Aldırmaz, “Biz tarihimizi bileceğiz. Şehit ve gazilerimizle iftihar edeceğiz. Şanlı ordumuza sahip çıkacağız. Dolayısı ile tüm bunların karşılığını göreceğiz. Çünkü Türk milleti büyüktür. Tarih boyunca daima yönetmiştir; yönetilmemiştir. Lider konumunu devam ettirecektir.” dedi. Bu güzel anıyı Adana’da canlandırmanın önemine dikkat çeken Aldırmaz, bir F-16 ve tank için de Türk Silahlı Kuvvetleri’ne başvurduklarını açıkladı. Aynı yerde Atatürk büstünü de yaparak, bu eserleri vatandaşa emanet edeceklerini dile getiren Aldırmaz, programa katılımlarıyla destek veren kurum ve kişilere teşekkür etti.

Türkiye Muharip Gaziler Derneği Başkan vekili Coşkun Adaber ise kendisinin de Kıbrıs Barış Harekâtı’na katıldığını belirterek, 44 yıl sonra gazilere böyle bir anı yaşatan belediye başkan vekiline teşekkür etmiş. Kıbrıs gazilerinden Hüseyin Kındık, Mersin’de bu gemiyle savaşmaya gittiklerini açıklayarak, “Gemide birçoğumuz yaralandı. Girne’de denizde yüzerek sahile çıktık. Bazı arkadaşlarımız şehit düştü. Anılarımız tazelendi.” diye konuştu. Halit Temiz, anılarını tazeleyen belediye başkan vekiline minnet duygularını illeti. Gazilerden Ahmet Akdemirbey ise, “Duygularımı ifade edemiyorum. Bu gemiyle Kıbrıs’a gittik. Aradan 44 yıl geçti. Belediye başkanı konuşurken o anı tekrar yaşadım. Gemiye ilk adımı attığım zamanı anlatamam.” şeklinde konuştu. Sunumlardan sonra Büyükşehir Belediye Bandosu eşliğinde davetliler çıkarma gemisi TCG 314-302’ni gezdi.

TCG 314-302 TARİHİ VE ÖZELLİKLER

TCG%2B314 302.
TCG 314 Çıkarma Gemisi

Gemi, TCG Ç-302 sınıfı, Ç-314 numaralı tank çıkarma gemisi. Personel çıkarmada da kullanılıyor. 1965 yılında İstanbul Haliç Tersanesi’nde yapıldı. Aynı yıl donanmaya katıldı. 1974 yılında Kıbrıs Barış Harekâtın ‘da adaya tank ve personel sevkiyatında kullanıldı. Daha sonra 1987 yılında hizmetten çekilerek Kıyı Emniyeti ve Gemi Kurtarma İşletmeleri Genel Müdürlüğüne devredildi. 15.02.2007 tarihinde Çatalan Belediyesi tarafından Kıyı Emniyeti ve Gemi Kurtarma İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nden satın alınarak, İstanbul’dan söndüren 5 gemisinin yedeğinde Mersin Limanı’na, oradan da kara yoluyla Çatalan Baraj Gölüne nakledildi. Çatalan Belediyesi’nin kapatılması üzerine 5594 Sayılı Kanun gereği gemi 16.01.2008 tarihinde Adana Büyükşehir Beledilesi’ne devredildi. Makine İkmal Daire Başkanlığınca 2012 yılında gemi batık olduğu yerden çıkartılarak 6 adet balıkçı teknesi desteği ile eski Çatalan yolunun olduğu yere çekildi. Buradan özel vinçlerle kaldırılarak özel treylere yüklendi ve çok zorlu bir yolculuktan sonra Balcalı Şantiyesine indirildi.

Arkadaşlarınızla Paylaşın:
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.