Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20 °C
Açık

Kalkanoğlu Pilavı Tarihçesi Trabzon.

18.01.2019
529
A+
A-
Kalkanoğlu Pilavı Tarihçesi Trabzon.

Kalkanoğlu Pilavı Tarihçesi Trabzon.

1853’de Osmanlı-Rus Savaşı sırasında Osmanlı ordusu Trabzon limanı vasıtası ile Trabzon’da toplanır ve bu arada Kars,Ardahan,Ağrı,Batum ve Kafkasya’daki cephelere buradan ihtiyaç maddeleri ve erzak dağıtımı yapılırdı.
Süleyman Ağa 1. Kuşak

Süleyman Ağa 1. Kuşak

 

Osmanlı’nın bir çok probleminin olduğu bu dönemde ordunun en çok sıkıntısını çektiğişeyler yiyecek ve giyecek idi… Yiyecek olarak askere her gün ancak PİLAV-HOŞAF ve Ekmek verilebiliyordu.
Bu durumu gören o zamanki Trabzon Valisi Osman Efendi, Padişah’dan çok iyi bir pilavcı başı ister. Padişah daha evvel tanıdığı ve pilavını çok sevdiği Çarşı başı ilçesine bağlı Kadıköy’de ikamet eden Kalkanoğlu lakaplı SÜLEYMAN AĞA dan Trabzon’a gelmesini ister. Zaten Türk sofrasında pilavın vazgeçilmez bir yeri vardır.
Hafız Ahmet Kalkanoğlu 2 Kuşak

Hafız Ahmet Kalkanoğlu 2 Kuşak

Bundan sonra Trabzon’da toplanan ve cepheye giden askere devamlı pilav yapan Kalkanoğlu Lakaplı SÜLEYMAN AĞA’nın pilavını çok beğenen Vali Osman Bey’in bu pilavdan ümmetine de yemeli demesi üzerine Pazarkapı mevkiinde halka pilavı dağıtmak için bir aş evi açılır. Halka bedava pilav-hoşaf dağıtılır.

Vali bir gün aşevini ziyaret eder ve dağıtım sisteminden rahatsız olur. SÜLEYMAN AĞA’ya dönerek ‘’Süleyman Ağa pilavın böyle dağıtılması adil değil o nedenle halka pilav eşit miktarda vermek için terazi ile tartarak verin’’ diye emir vermiştir.

 

Hüseyin Rüştü Kalkanoğlu 3 Kuşak

Hüseyin Rüştü Kalkanoğlu 3 Kuşak

O günden bugüne terazi ile tartılarak verilen pilav, 1854 Kırım Harbi’nin sona ermesinden sonra Süleyman Ağa halkın da baskısı ile aynı mevkide KALKANOĞLU PİLAVI adı altında yine profesyonel olarak pilav yapmaya devam etmiştir.
Nesiller boyu hayatiyetini devam ettirerek sadece PİLAV ve HOŞAF satışı yapan KALKANOĞLU PİLAVI lokantası 1856 yılından beri aynı yerinde hizmet vermeye devam etmektedir.
Diğer Bilgi Dünyası Konuları İçin TIKLAYIN
https://www.youtube.com/watch?v=WXvwGnYlcz4

Arkadaşlarınızla Paylaşın:
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.