Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21 °C
Açık

Cenaze Selası nedir?

13.01.2019
1.259
A+
A-
Cenaze Selası nedir?

Cenaze Selası nedir?

Hergün duyarız minarelerden sela seslerini ve yine birisi vefat etti Allah rahmet eylesin deriz. Bazen yakınımızın bazen komşularımızın selasını okutmuşuzdur. selayı dinlerken insan ahireti hatırlıyor keşke hatırladığımız gibi hep aklımızda kalsa maalesef saat geçmeden ahireti unutup dün ya işlerine dalıyoruz giden gitti ile kalıyor.

Cenaze selası, Sela verilmesi fani dünyanın, yaşamın gelip geçici olduğunu unutarak ahireti düşünmeden hayatı yaşamaya başlayan insanlara bir nevi ölümü ve ahireti hatırlatmaktır. Cenaze selası verildiği vakit insanların ahirete göçtüğünü anlayabiliyoruz. Şimdide cenaze selasını okuyalım ve inceleyelim:Esselatu vesselamu aleyke ya rasulallah
Esselatu vesselamu Aleyke Ya Habiballah
Esselatu vesselamu aleyke ya nure arşillah
Esselatu vesselamu Aleyke Ya hayra halgillah
Esselatu vesselamu Aleyke Ya seyyidel evveline
vel ahirin velhamdülillahi rabbil alemin

Camii%2BMinaresi
Camii Minaresi

Cenaze Selası Türkçe Anlamı
Ey Allah’ın resulü salat ve selam senin üzerine olsun
Ey Allah’ın habibi ve dostu salat ve selam senin üzerine olsun
Ey Allah’ın arşinınve göklerinın nuru salat ve selam senin üzerine olsun
Ey Allah’ım hayırlıların en hayırlısı salat ve selam senin üzerine olsun öncekilerin veda sonrakilerin efendisi salat ve selam senin üzerine olsun
Hamd sadece alemlerin sadece rabbi olan Allah’a mahsustur.

Osmanlı döneminde cenaze olaylarında önemli vefat haberleri duyulması için sela okunur. Sela Hz Peygamber (sav)’e övgü ifade eden ve salatü selam adıyla da anılan arapça ibadetlerin belli beste ile okunmasına denir.Bu ifadelere bazı değişikliklerle okunduğu yere zamana veya ve makama göre farklı isimler almıştır.
Cenaze selası ölüm haberinin duyulması maksadıyla minarelerden okunan Salatü Selam ile cenazenin kabre götürüldüğü sırada tertip edilen cenaze alayında ve defnedildikten sonra okunacak sela olmak üzere iki çeşittir. Hz peygamber (sav) ölüm haberinin eşe dosta ve salih kişilere duyulmasına tavsiye etmiştir. Bizzat peyganberimiz (sav) Habeşistan Necati nin vefatını ve mute savaşında şehit düşen sahabeler Zeyd b. Harise Cafer b.

Orijinal boyotunu görüntülemek için buraya tıklayın 545x175px.

Ebi Talip ve Abdullah b. Revaha nın şahadet haberini de bizzat kendi duyurmuştur.

Osmanlılarda da ve eski çağlardan beri değerli kişilerin vefat haberleri şehirlerin büyük camilerinin minarelerinden sela vermek suretiyle halka duyurulmuştur.
Cenaze selası ölüm ilanı manasını taşımakla birlikte ölenin kimliğinin bilinmesi ayrıca ihtiyaç olduğundan bu bilgileri cenaze selası verildikten sonra dolaştırılan delal ve manabilerle duyrulurdu. Bu görevliler şehrin belli başlı yerlerini dolaşarak ölenin için şöhret nesep mesleğini ait özlü bilgileri ve cenazenin nereden ve ne zaman kalkacağını kalıplaşmış ifadelerini tekrarlayarak bildirirler.

Minarelerde okunan cenaze selası cuma selası ile aynı metne dayanır. Bu sebeple cuma namazı ile verilen sela cenaze selası yerine de geçtiğinden bu vakitte ayrıca cenaze için sela okunmaz.

Nitekim selanik’te ıı. Murat’ın vefatı üzerine ıı. Mehmet Manisa’dan İstanbul’a gelerek tahta çıktığında müezzinlerin cuma selası okumakta olduklarını söyledikten sonra merhum padişahın dahi cenaze selası onunla iktifa oldu diyerek ayrıca sela verilmez, verilmediğini belirtti.

Cenaze selasının sonunda ölüm hakkındaki bazı ayetlerin eklenmesinden dolayı ve cuma selasında bu şekilde ayırt edildiği de bilinmektedir. Bazı kayıtlarda minarelerde sela vermenin belli bir vakti olmayan cenaze namazının kılınacağı zamanı haber vermek maksadıyla okunduğu bir bu adetin ilk olarak Mısır’da fatimiler zamanında başladığını göstermektedir.

Günümüzde de sela namaza katılacak kimselerin hazırlanması için cenazenin kalkacağı vakit namazından 1 saat önce okunmak suretiyle devam etmektedir.Cenaze namazından teşkil edilen cenaze alayı sırasında okunan ise bir nevi zikir şeklinde ve cemaatinde katılmasıyla icra edilir.

Arkadaşlarınızla Paylaşın:
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.