Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18 °C
Az Bulutlu

Astım Şemasını Anlamak.

27.01.2019
376
A+
A-
Astım Şemasını Anlamak.

Astım Şemasını Anlamak
Ast%25C4%25B1m%2B%25C5%259Femas%25C4%25B1
Astım şeması

New York Şehri’ne giren çocuklarda okula giden astım prevalansı mahalleye göre% 3 ile% 19 arasında değişebilir ve birbiriyle yürüme mesafesinde büyüyen çocuklarda astım riski farkının 2 ila 3 katı bulunmuştur.
Araştırmacılar, yüksek astım prevalanslı mahallelerde fare, hamam böceği, toz akarı, kedi ve diğer alerjenlerin evdeki varlığını, düşük astım prevalansı mahallelerin dekine kıyasla karşılaştırmıştır. Hamam böceği, kedi ve fare alerjenleri, astımın daha yaygın olduğu mahallelerde bulunan evlerde ve bu evlerde yaşayan çocukların hamam böceği antijen duyarlılığına sahip olma ihtimalinin daha yüksek olduğu yerlerde oldukça yüksekti.
Toplam 239 7-8 yaş arası çocuk araştırılmış, 120 tanesi astım prevalansı yüksek mahallelerde, 119 tanesi astım prevalansı düşük mahallelerde yaşamıştır. Ebeveynler tarafından bildirilen bir semptom araştırması, 128’in astıma sahip olduğunu ve 111’in bir kontrol grubuna tahsis edildiğini tespit etmeye yardımcı olmuştur.
Alerjenlere maruz kalma, çocukların yataklarının üst yarısından alınan yatak tozu örneklerinin toplanması ve analizi ile ölçülmüştür. Hassasiyet, çeşitli ev alerjenlerine karşı antikorlar için kan numunesi taraması ile ölçülmüştür. Fare ve hamam böceği alerjenlerine maruz kalma ve duyarlılığın astım ile ilişkili olduğu gösterilmiştir.
Astım prevalansı düşük mahallelerde, astım prevalansı düşük mahallelere kıyasla, yatak tozlarında hamamböceği, kedi ve fare alerjen prevalansı daha yüksek bulunmuştur. Hamam böceği alerjene maruz kalma, New York’un bazı semtlerinde görülen astım prevalansının artmasına ve hamam böceği alerjen duyarlılığının iki kat daha yaygın olmasına katkıda bulunabilir. Bununla birlikte, kedi ve fare antijen duyarlılığında mahalle ile anlamlı bir fark yoktu.
Çalışma sonuçları şunu göstermektedir:
Hamam böceği duyarlılığı, astım oranlarının yüksek olduğu mahallelerde yaşayan çocuklarda daha yüksekti.
Hamam böceği alerjeni, astım mahallelerinin yüksek olduğu evlerde daha yüksekti.
Hamam böceği duyarlılığı, artan astım riski ile bağlantılıydı.
Hamam böceği alerjenlerine maruz kalma, hassasiyete bağlandı.
okuokubil.com

Arkadaşlarınızla Paylaşın:
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.