Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19 °C
Parçalı Bulutlu

Ameliyat Öncesi Hasta Hazırlığı Nasıl Olmalıdır?

27.12.2018
410
A+
A-
Ameliyat Öncesi Hasta Hazırlığı Nasıl Olmalıdır?

b ameliyat oncesi hasta hazirligi
Ameliyat Öncesi Hasta Hazırlığı Nasıl Olmalıdır?

Ameliyat Öncesi Hasta Hazırlığı Nasıl Olmalıdır?

Ameliyat ister büyük, ister küçük olsun herkeste bir kaygı uyandırır. Ameliyat öncesinde ve sonrasında neler olacağını bilmek hasta ve hasta yakınlarının yaşayacağı kaygıyı ciddi anlamda azaltır. Sizler için aşağıda ameliyat öncesi hazırlık aşamaları nelerdir anlatmaya çalışacağım.

Hasta bakımı neden önemlidir?

Hastalıkların tedavi yöntemlerinden biri olan cerrahi girişimler, acil durumlarda hazırlık olmaksızın uygulanabileceği gibi, tanısı konulmuş hastalarda önceden planlanarak ve hazırlık yapılarak uygulanmaktadır. Hastanın iyileşme sürecinde, ameliyat öncesi hazırlık ve bakım eğitimi, en az yapılan cerrahi girişim kadar önemlidir. İyileşmenin hızlı olması, bireyin mümkün olduğu kadar günlük aktivitelerine geri dönmesi eğitimle doğru orantılıdır.

Ameliyat öncesi dönem bakım ve hazırlık; cerrahi tedaviyi olumsuz yönde etkileyecek risk faktörlerini erken saptamak, mümkünse durumu ameliyat öncesi düzeltmek, hastanın ameliyat sırası ve sonrası stresle baş edebilmesini kolaylaştırmak, hastanın ameliyat sonrası bakıma katılımını sağlayarak iyileşme sürecini hızlandırmak ve olası komplikasyonları önlemek ya da en aza indirmek için önemlidir.

Ameliyat öncesi hazırlık aşamaları neleri kapsar?

Hastalar tıbbi tanı ve sağlık durumlarına göre ameliyattan bir gün önce ya da ameliyat saatinden 2 saat önce servise kabul edilir. Bu kabulden sonra hemşirenizin yapacağı hazırlıklar:

Kimlik bilekliğinizin sizinle teyit edilerek takılması,
Ameliyat öncesi görüşme, hasta ve ailesinden temel bilgilerin toplanması ve değerlendirilmesi,
Doktor direktifi doğrultusunda kan ve radyolojik testlerin yapılması,
Yaşam bulgularının alınması ve kayıt edilmesi,
Fizik muayenenin yapılması,
Damar yolunun açılması,
Barsak hazırlığının yapılmasını kapsar.

Kimlik bilekliği; hastanede yattığınız sürece bileğinizde kalması gereken, sizi birçok riske karşı koruyacak, kimlik bilgilerinizin olduğu plastik bir bileziktir. Ameliyathaneye inmeden önce hemşireniz size sorarak (Adınız soyadınız, gün-ay-yıl olarak doğum tarihiniz), kimlik bilekliğinizi kontrol edecektir. Bu uygulama olası hasta karışıklıklarına karşı sizi koruyacaktır.

İlaçlar; Ameliyat öncesi ilaçlar da sorgulanmaktadır. Kan sulandırıcı ilaçlar kanamaya sebep olabilir. Aspirin dahil bu tür bir ilaç kullanıyorsanız bunu mutlaka bildirmelisiniz. Antibiyotikler, anestetiklerle etkileşerek istenmeyen etki oluşturabilir. Sakinleştiriciler; kan basıncınızı düşürerek şoka neden olabilir. İdrar söktürücüler; potasyum ve sıvı kaybına neden olabilir. Steroidler; uzun süre kullanıldıysa hormon salgılayan bir bezi baskılayarak hormon salgılamasını engeller. Bu durum hastanın anestezi ve ameliyat stresi ile baş etmesini güçleştirir.

Gebelik; Gebelik varsa bildirmeniz bebeğinizi olası zararlardan koruyacaktır. Daha önce geçirdiğiniz ameliyatların sonrasında yaşadığınız olumsuzlukları (şiddetli bulantı, kusma, kanama vb) da hemşireniz ile paylaşmanız alacağımız önlemleri farklılaştıracaktır. Üst solunum yolu enfeksiyonu ve ya soğuk algınlığınız varsa hemşireye bildirmeniz önemlidir. Bu gibi durumlarda iyileşene kadar ameliyat doktor tarafından ertelenebilir.

Yeme – içme; Ameliyat öncesi en az 6 saat herhangi bir şey yiyip içmemelisiniz. Herhangi bir şey yiyip içmeniz anestezi sırasında yediklerinizi kusmanıza ve bunların soluk borusuna kaçmasına neden olabilir.

Genel bilgiler; Tırnak ve dudak boyanızı ameliyat öncesinde çıkarmalısınız. Boyaların çıkarılması kanınızdaki oksijenlenmeyi takip etmemiz için gereklidir. Ameliyata girmeden önce mutlaka; lens, gözlük, işitme cihazı, çıkabilen protez diş, takı, toka vb kişisel eşyalar çıkarılmalıdır. Bu gibi eşyalar ameliyathanede kullanacağımız bazı cihazlar nedeniyle size zarar verebilir, çıkabilir dişler soluk borunuza ya da yemek borunuza kaçabilir.

Ameliyata giderken; Artık ameliyata gitme vaktiniz geldiğinde sizin için uygunsa anestezi doktoru tarafından yapılması istenen sakinleştirici bir ilaç hemşireniz tarafından uygulanacaktır. İlaç ağızdan, damar yolunuzdan kas içine uygulanabilir. Uygulanan ilaç sizin ameliyata daha kaygısız bir şekilde girmenizi sağlayacaktır. Bu ilaç uygulandıktan sonra kesinlikle yatağınızdan tek başınıza kalkmamalısınız. Düşüp zarar görebilirsiniz.

Hasta ameliyat öncesinde neler yapmalı?

Sigara kullanımı: Ameliyat öncesinde mümkünse sigaranın bırakılması ya da kullanımının en aza indirilmesi anesteziyi kolaylaştırdığı gibi, ameliyat sonrası oluşabilecek akciğer rahatsızlığı ihtimalini azaltır.

Alkol: Ameliyattan birkaç gün öncesinden itibaren alkol alınmaması gerekir. Alkol karaciğeri olumsuz etkiler ve büyük ameliyatlar sonrasında karaciğerin tam kapasite çalışmasını engeller.
Uyku: Büyük ameliyatlar öncesinde hastanın birkaç gece en azından 8 saat uyuması gerekir. Uyku ameliyat sonrası iyileşme sürecini hızlandıracaktır.

Ameliyat Öncesi Hasta Hazırlığı

Etiketler: Ameliyat Öncesi Hasta Hazırlığı, Ameliyat Öncesi Hasta Hazırlığı Nasıl Olmalıdır

Arkadaşlarınızla Paylaşın:
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.